Adio aglomerație! Se extinde terminalul de pasageri de la Aeroportul Cluj


Terminalul de pasageri de la Aeroportul Cluj va fi extins, iar contractul a fost semnat joi, 9 februarie. 

Proiectul, în valoare de 225 milioane de lei fără TVA, are ca termen de finalizare 11,5 luni de la semnare: trei luni destinate proiectării și 8,5 luni pentru execuția lucrărilor. Proiectantul lucrărilor va fi compania Electroproiect. 

Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne. 

În urma extinderii terminalului, Aeroportul Internațional Cluj va  avea o suprafață mai mare dedicată procesării pasagerilor, ceea ce va duce la creșterea gradului de confort pentru pasageri și pentru angajații care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va  fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare. În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului și a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea finanțării. Valoarea contractului este de 225.422.225,72 lei și aproximativ 136.912.500 lei, (aproximativ 60%)  reprezintă finanțarea din fonduri europene și de la Bugetul de Stat.

Investițiile care se vor face la  Aeroportul Internațional Cluj ca urmare a semnării acestui contract vor asigura noi facilități pentru pasageri. Depunem toate eforturile pentru a obține finanțare din fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute până acum în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene”, a declarat Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj: ”Asigurarea finanțării din fonduri europene este prioritară pentru noi, în vederea continuării dezvoltării și modernizării aeroportului. Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Este un proiect foarte important având în vedere că în anul 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri  și estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori” .

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2022 cu un număr de  2.645.000 de pasageri, cu 81% mai mult față de anul 2021. Raportat la anul 2019, înainte de pandemia Covid-19, Aeroportul Internațional Cluj a recuperat 90% din traficul de pasageri, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării. Pentru 2023, se estimează un trafic de 3,1 milioane de pasageri.

Proiectul va fi realizat de  Asocierea BOG'ART S.R.L., UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. și ACI CLUJ S.A. împreună cu: ELECTROPROIECT S.A. - terț și subcontractant, GEO ARC S.R.L. terț și subcontractant, KONE ASCENSORUL S.A. subcontractant, POPP & ASOCIATII S.R.L. subcontractant, iar termenul de finalizare este 31 Decembrie 2023. 

Comentarii Facebook