Protest MASIV la Cluj pentru SALVAREA PĂDURILOR! Iohannis CRITICAT - FOTO și VIDEO

 

Peste 1500 de oameni au ieșit în stradă la Cluj-Napoca și au cerut protejarea pădurilor. Președintele Klaus Iohannis a fost criticat. 

 

Protestatarii au scandat ”Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie”, ”Moţii se luptă cu hoţii”. Marșul lor s-a derulat pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Piaţa Avram Iancu - Bulevardul 21 Decembrie - Piaţa Mărăşti - Piaţa Lucian Blaga, și s-a terminat la ora 19.00.

 

În Piața Lucian Blaga oamenii s-au așezat pe jos și au strigat ”Pontanis nu uita, pădurea nu-i a ta”, ”Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”, ”Aţi făcut pădurea scrum, nu plecăm acum din drum”.

 

Președintele Klaus Iohannis a fost criticat pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament.

 

La manifestare au participat și 800 de persoane din comuna Horea, judeţul Alba, şi din comuna Borşa, judeţul Maramureş, îmbrăcaţi în costume populare. Ei au scandat "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie”, "România trezeşte-te”, "Moţii se luptă cu hoţii”, "Afară, afară cu Holz-ul din ţară”, "DNA, DNA, rezolvaţi corupţia” şi "Uniţi salvăm Munţii Apuseni”.

 

Dan Mihali, vicepreşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa - Maramureş, declarat că hoția din păduri se face cu acordul guvernanţilor. ”Participăm la acest protest faţă de defrişarea pădurilor şi credem că doar poporul, dacă suntem uniţi, putem să învingem aceşti guvernanţi care sunt pe o mână cu firmele străine, cum este Holz Industrie care defrişează 70% din masa lemnoasă a României. Dacă noi, poporul, nu ne opunem, vedem că guvernanţii nu o fac. Am avut mare speranţă în preşedintele Klaus Iohannis, dar sperăm că retrimiterea Codului Silvic spre reexaminare este doar ca urmare a faptului că a fost indus în eroare, pentru că altfel este o problemă mare”, a spus Dan Mihali.

 

Acum preşedintele face jocul străinilor, în defavoarea poporului. Să ne dea explicaţii despre această atitudine. A uitat cam repede că poporul român l-a ales, nu străinii”, a mai adăugat un alt protestatar.

 

O petiție lansată în mediul online luptă tot pentru salvarea pădurilor. 

 

Motivul petiției - și una din cauzele cererii de re-examinare - este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România. În replică Holzindustrie Schweighofer a trecut la intimidări adresând o scrisoare oficială României în septembrie 2014. Aceasta amenința cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă plafonarea nu era eliminată din lege. Amenințările au funcționat: președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea Codului Silvic adoptat de Parlament in februarie. Legea a fost retrimisă în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de Holzindustrie Schweighofer.

 

Codul Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe deficiențe - așa cum rezultă și din observațiile formulate de numeroase organizații. Petiția recent lansată este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării”, se arată în petiția online. 

 

Campanie online pentru Salvarea Pădurilor din România. Semnează și tu pentru a STOPA jaful

Comentarii Facebook