Noaptea Muzeelor la Cluj - Programul evenimentului

 

Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 21 mai, când clujenii pot face un tur muzeal gratuit și asista la spectacole special gândite. 

 

Program evenimente în județul Cluj: 

 

1. Muzeul de Artă - „O noapte la palat”

Piața Unirii 30

 

Sâmbătă, 21 mai 2016, orele 20:00-01:00

Ultima intrare în sălile expoziţionale ale muzeului: ora 00:15

 

Pentru ediţia din 2016 a Festivalului European Noaptea Muzeelor din ziua de sâmbătă, 21 mai 2016, Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregăteşte un program special, intitulat ”O noapte la Palat”. Acesta se desfăşoară între orele 20:00 – 01:00 şi include o suită de evenimente expoziţionale, grupate în jurul ideii de celebrare a moştenirii culturale moderne. Cadrul deosebit al acestei seri îl constituie palatul baroc în care funcţionează Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania. Programul special al Nopţii muzeelor oferă posibilitatea unică de a admira creaţii ale artei moderne şi contemporane prin care se celebrează valori consacrate ale artei secolului al-XX-lea.

 

Începând cu ora 20:00, publicul va putea să admire expoziţiile Influenţe ale modernismului în arta contemporană din Austria. Lucrări de Bernhard Buhmann, Claudia Larcher, Tina Lechner. Pictură, obiect, fotografie; Valentin Codoiu. Pictură; Ce mai face Penelopa? (expoziţie de grup a artiştilor de la secţiile Arte textile şi Sculptură a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca); Grădini de lumină (expoziţie de artă decorativă şi design vestimentar a artistei Elena Basso-Stănescu) şi Visions in Dark a artistului Alexandru Antik.

 

În contextul aniversării în anul 2016 a 100 de ani de la lansarea mişcării dadaiste, expoziţia Influenţe ale modernismului în arta contemporană din Austria. Lucrări de Bernhard Buhmann, Claudia Larcher, Tina Lechner. Pictură, obiect, fotografie îşi propune să prezinte ecouri ale avangardei istorice în creaţia a trei artişti contemporani din Austria. Lucrările acestora se evidenţiază prin recursul la un limbaj plastic care combină elemente figurative cu elemente a căror sursă poate fi identificată în curentele de avangardă din primele decenii ale secolului XX, în principal dadaismul. 

 

Expoziţia pictorului Valentin Codoiu aduce în atenţia publicului caracterul spectaculos al viziunii artistice expresioniste, celebrând astfel una dintre cele mai constante moşteniri ale artei secolului al XX-lea. 

 

Ce mai face Penelopa? relecturează experimentalismul în artă printr-un amplu demers de valorificare a celor mai reprezentative creaţii ale studentelor şi absolventelor de la specializările Arte textile şi Sculptură de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Încă de la prima ediţie din anul 2008, conceptul curatorial al expoziţiei a fost de a pune în valoare forţa ascunsă sub o aparentă fragilitate şi spargerea tiparului percepţiei comune despre ceea ce numim feminitate. Lucrările de tapiserie şi sculptură prezente în această ediţie se potenţează reciproc prin contrastul dintre materialele specifice celor două genuri artistice, lucrările tinerelor artiste impresionând atat prin originalitatea conceptiei cat şi prin delicateţea şi fineţea lor.

 

Expoziţia de artă decorativă şi design vestimentar Grădini de lumină a artistei Elena Basso-Stănescu, surprinde prin calitatea experimentelor sale tehnice şi profunzimea substanţei sale ideatice. Metode tradiționale de țesere și brodare, laser cut, digital print-uri elaborate, suprafețe textile inovatoare, reconfigurări, contorsionări sunt câteva dintre tehnicile folosite pentru realizarea exponatelor. Generarea și dezvoltarea materialităților au devenit intrinsec legate de căutările artistice ale Elenei Basso Stănescu. Grădini de lumină este o metaforă vizuală a întregii creații plăsmuite de Elena Basso Stănescu, o inedită „cheie de lectură” pentru lucrările de artă decorativă și creație vestimentară. „Grădinile” imaginate sunt circumscrieri ideatice care fac multiple trimiteri la: grădinile suspendate ale Semiramidei, imaginile unui Eden terestru, gradina Maicii Domnului, spațiile îngrădite ale locuințelor tradiționale românești. Profesor al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Modă-Design Vestimentar, Elena Basso Stănescu are o vastă activitate artistică încununată cu numeroase premii. 

 

Expoziţia Viziuni în întuneric/ Visions in the Dark reprezintă o ocazie inedită pentru public de a se familiariza cu creaţia lui Alexandru Antik, unul dintre cei mai semnificativi artişti contemporani, a căror contribuţie este, începând cu anii 1970, definitorie pentru arta conceptuală şi performance din România. 

 

De asemenea, în afara expoziţiilor temporare deschise cu această ocazie, publicul va putea să viziteze Galeria Naţională, prin care se evidenţiază valoarea excepţională a artei moderne şi a patrimoniului deţinut de către Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

 

 

2. Muzeul Etnografic - Festivalul Caolin

Str Memorandumuluinr.  21

 

CAOLIN 2016 (21-22 mai, Cluj), aflat la a treia ediţie, se va desfăşura pentru prima dată sub titulatura ‘CAOLIN – Festivalul Ceramicii Contemporane’. În cadrul festivalului, va fi organizat Târgul Naţional de Ceramică Contemporană CAOLIN, dar şi o serie de ateliere gratuite pentru copii şi adulţi, constituind cel mai important eveniment dedicat ceramicii româneşti. Festivalul CAOLIN va prezenta lucrările originale şi captivante a 19 artişti români, iar publicul va fi invitat să descopere o selecţie variată de lucrări, de la creaţii artistice la obiecte utilitare de cea mai înaltă calitate, în atmosfera primitoare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta, Memorandumului 21).

 

Participanţii din acest an sunt: Victoriţa Andreş, Nicolae Câmpan, Emilia Chirilă( Bluemill Studio), Alexandra Constantinescu, Ileana Horoba-Danci( Ileana Bijoux), Remus Mircea Daneasa( Kult-Art Artizan), András Koncz-Münich( Asociația Ronda), Diana Magdalena Muraru( LUT), Ioana Panaitescu( PasareaMaiastra Design), Bogdan Alexandru Rusu, Cora Pojaru( Coki Ceramics), Cristina Pop( Ristea Art), Anca Sânpetrean( Anca Sânpetrean Design), Doina Stici, Ioan Sumedre Jr.( sumiDesign), Lucian Szekely-Rafan( atelier.c o n c e p t), Aurelia Mariana Şerban( Lumea Ceramicii), Brânduşa Atena Unguraşu( Brânduşa Unguraşu), Deák Zsuzsa( Deák Zsuzsa Ceramics).

 

Program:

Sâmbătă, 21 mai: 13:00 - 1:00 AM (program prelungit - Noaptea Muzeelor 2016)

Duminică, 22 mai: 12:00 - 18:00

Recepţia oficială a evenimentului va avea loc vineri, 20 mai, la ora 19:00, iar accesul se va face doar pe bază de invitaţie sau legitimaţie de presă.

În cadrul festivalului CAOLIN se vor organiza o serie de workshop-uri gratuite, pentru copii şi adulţi, de iniţiere în artele plastice. Scopul acestora este de a deschide apetitul publicului pentru arta plastică contemporană. Participarea este gratuită şi se face prin înscriere la numerele de telefon afişate. 

Celelalte expoziții deschise în cadrul Muzeului Etnografic sunt:

Zestre bănățeană - colecție particulară - costume tradiționale și fotografii vechi

Expoziția de Bază „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”

Expoziția Permanentă Tactilă „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale”

 

3. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei - Colecţia de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei)

Piața Unirii 28

 

In cadrul Noptii Muzeelor, la Colecţia de Istorie a Farmaciei se poate vizita expoziţia temporară “Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei”. Aceasta cuprinde două vitrine la intrarea în muzeu şi un traseu tematic în expoziţia de bază – pentru a decoperi lumea magiei, căutaţi obiectele marcate cu fulgerul lui Harry! Multe dintre poţiunile şi ingredientele descrise de către J.K.Rowlings sunt inspirate din vechea istorie a farmaciei. La “potică” chiar se găsea Sânge de dragon, Praf de mumie, Elixirul Dragostei, vase cu semne alchimice, Elixirul sănătăţii, Theriaca veneta ce conţinea carne de viperă şi multe alte curiozităţi pe care vă invităm să le descoperiţi! Din cauza dificultăţii accesului şi a numărului mare de vizitatori preconizaţi pentru Noaptea Muzeelor, laboratorul vechii farmacii, amenajat la subsol, nu va putea fi vizitat.

 

4. Muzeul de Mineralogie UBB

Clădirea Centrală a Universităţii Babeş-Bolyai, str. M. Kogălniceanu, nr.1, Cluj-Napoca

 

Expozitia „Meteoriții – călători prin spațiu”. Meteoriţii au sosit pe Pământ după călătorii spaţiale lungi. Sunt mesageri cosmici, sosiţi din locuri în care omul n-a pus niciodată piciorul.  Studiul atent al fiecăruia dintre aceşti mesageri ajută la descifrarea  unor episoade necunoscute din istoria sistemului nostru solar, inclusiv a vremurilor de început ale planetei noastre.

 

5. Vivariul UBB 

Str. Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie.

 

Cu ocazia evenimentului "Noaptea Muzeelor 2016", la Vivariul UBB se vor putea desfasura activivati de observare interactiva a animalelor si urmarirea diferitelor comportamente specifice, in masura in care conditiile permit acest lucru.

 

 

6. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

str. Mihail Kogălniceanu nr. 1

 

O noapte în compania animalelor preistorice

 

În cadrul acestui eveniment vizitatorii vor putea pătrunde în lumea dispărută demult a animalelor preistorice ce au populat cândva teritoriul țării noastre: mamutul cu blană, rinocerul cu blană, ursul de peșteră, cerbul gigant.

 

7. Muzeul de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4 (parter), Cluj-Napoca.

 

Scriitorul din umbră. Universitari clujeni şi literatura'' 

 

Este vorba de o mini-expoziţie care prezintă 6 personalităţi ale vieţii academice clujene, cunoscute mai ales ca profesori şi reprezentanţi importanţi ai unor domenii sau discipline ştiinţifice (medicină, drept, biblioteconomie, etc.). Publicul îi va putea descoperi acum şi în ipostaza, mai puţin cunoscută, de scriitori. Expoziţia ilustrează diferite genuri literare, extrase din opere publicate, dar şi din unele inedite

 

 

8. Muzeul Mitropoliei Clujului

Piața Avram Iancu 18

Cea mai veche icoană ortodoxă din Transilvania, la Muzeul Mitropoliei Clujului

 

Pentru a da viaţă universului spiritual al Transilvaniei, Muzeul Mitropoliei Clujului va expune public, în cadrul evenimentului noaptea europeană a muzeelor Tripticul din Agârbiciu, una din cele mai valoroase icoane ortodoxe din ţara noastră, ce datează din anul 1555. 

 

Evenimentul programat să deschidă această expoziţie va avea loc sâmbătă, 21 mai 2016, de la ora 20.30, când doritorii vor putea vedea icoana.  În jurul acestui simbol de credinţă, istorie şi artă, se vor desfăşura  momente religioase, culturale, muzicale şi artistice. 

 

După capodopera aflată în colecţiile Muzeului Brukenthal din Sibiu, datând din a doua jumătate a veacului al XV-lea, Tripticul din Agârbiciu ce are zugravită pe el scena Adormirii Maicii Domnului are o valoare artistică şi istorică aparte. În partea inferioară a panoului central, deasupra marginii marcate de motivul frânghia răsucită, pisania de donator, în slavonă, refuză să ne ofere numele pictorului: „Această icoană a făcut-o robul lui Dumnezeu, Doamna şi Şteflu [Ştefu?] din Agârbiciu şi pentru sufletul lui şi pentru sufletul ei şi pentru sufletul copiilor şi pentru sufletul părinţilor să fie spre pomenire. Şi a închinat această icoană hramului Adormirea Precestei. Văleat 7063 [1555] săvârşită.

 

Muzeul Mitropoliei Clujului a fost inaugurat, la sfârșitul anului 2011, la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, fiind organizat după o concepţie muzeografică ştiinţifică şi modernă, coordonată de Academicianul Marius Porumb. Patrimoniul Muzeului Mitropoliei Clujului, unicat în Transilvania, cuprinde un număr mare de icoane pictate pe lemn şi sticlă, obiecte de cult, potire, manuscrise liturgice din secolele XV-XIX şi tipărituri din secolele XVII-XIX, ce provin din diferite centre tipografice româneşti, demonstrând o continuă circulaţie a cărţii de o parte şi de alta a Carpaţilor, contribuind hotărâtor la unitatea limbii în întreg spaţiul locuit de români.

 

9. Bastionul Croitorilor - vechi muzeu de Istorie al Clujului

Str. Baba Novac, nr. 35

 

Reconstituire istorică - paradă la ora  20.30

Scoala de dans medieval 

Ordinul Basarabilor – străjer în noapte în Bastionul Croitorilor (eveniment de reconstituire istorică)

 

Eveniment de reconstituire istorică, care cuprinde paradă de deschidere, ateliere de teatru, atelier de jocuri educaționale, expoziție de costume săsești, recital de chitară clasică, atelier de oralitură, recital de sonete, școală de dans medieval, conferință, spectacol de poezie populară și strigarea de dimineață a străjilor de noapte. Evenimentul este organizat și sub egida Zilelor Clujului 2016.

 

ora 20.30: Pornirea paradei de deschidere

ora 20.55: Ceremonie de deschidere – Uvertura Trompeților – Asociația Trompetiștilor

ora 21.00: Deschidera porților Bastionului Croitorilor; chemarea mulțimii în bastion

21.15 – 3.30: Catul al IV-lea – Expoziție de costume săsești de carnaval medieval și expoziție de steaguride breaslă – UrzelnZunft Mediasch

21.15 – 21.30: Catul I – Teatru de păpuşi tradiţionale – Compania LuMiOLAR

21.30 – 21.45: Catul II – Recital de chitară clasică – Asociația de chitară TRANSILVANIA

21.45 – 22.00: Catul II – Atelier de oralitură / legende medievale poloneze (lb. poloneză / lb. română),recital de poezie (lb.maghiară)

22.00 – 22.30: Catul I – Recital de sonete „Nu cerceta obârșia” – William Shakespeare

22.00 – 22.30: Catul I – Recital de sonete „Nu cerceta obârșia” – William Shakespeare

23.30 – 23.45: Catul II – Spectacol de teatru /Cavalerul și Regina – M.EMINESCU

24.00: Zidul cetãtii – strigarea străjilor de noapte din Bastionul Croitorilor – semnalul de miez de noapte al trompeților din orașul-comoară

00.05 – 00.15: Catul I – Spectacol „Dreptatea Leului” – La Fontaine

00.15 – 00.45: Catul II – Conferinţele HISTORIA.RO pe teme de istorie medievală

00.45 – 01.00: Catul I – Recital de sonete „Nu culeg din stele înțelepciune” -W.Shakespeare

01.15 – 01.45: Catul I – Școala de dans medieval

02.00 – 02.30: Catul I – Spectacol de teatru „Scrisoarea Buclucașă” – adaptare după W.Shakespeare

02.45 – 03.00: Catul II – Atelier de oralitură, poezie medievală – François Villon și „Bureau d’esprit” – Louise Labé și Joachim du Bellay

03.15 – 03.30: Catul II – Atelier de dans medieval

03.30 – 03.45: Catul I – Spectacol de poezie populară „Mușat și Codrul” – M. Eminescu

03.45 – 04.00: Catul II – Periplu multimedia „Evolio – La pas prin burg-ul săsesc”

04.00: Zidul cetății – Strigarea de dimineață a străjilor de noapte din Bastionul Croitorilor 

 

Parteneri: Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Liceul Teoretic „Bathori Istvan”, UrzelnZunft Mediasch, Asociația de chitară „Transilvania”, Asociația Trompetiștilor din România, Centrul de Limbă și Cultură Poloneză Cluj-Napoca”, Revista „Historia”

 

10. Muzeul Imaginii - Photo Romania

 

Amfiteatrul Universitatii Sapientia, Calea Turzii nr. 4

18.00 Conferinta Momentul decisiv în fotografia lui Iosif Berman cu Cristian Graure - Amfiteatrul Universitatii Sapientia, Calea Turzii nr 4

18.30 Proiectie film Omul cu o mie de ochi - Amfiteatrul Universitatii Sapientia, Calea Turzii nr 4

 

Casa PhotoRomania /Etc Studio

Expozitii

Taking my time to pay an homage- Miluță Flueraș - Casa PhotoRomania /Etc Studio str Emil Racovita nr 37

Femeile si fantomele lor - Ilya Rashap - Casa PhotoRomania /Etc Studio str Emil Racovita nr 37

87 dialoguri intre alb si negru- Oana Stoian - Casa PhotoRomania /Etc Studio str Emil Racovita nr 37

Utopii simetrice- Rodica Cosarba - Casa PhotoRomania /Etc Studio str Emil Racovita nr 37

 

Centrul de Cultură Urbană Casino

Peisaje monocrome- Zsolt Szabo Andras Casino Centrul de Cultura Urbana

După 25 de ani – Porțile închise ale industriei ploieștene- Catalin Munteanu - Casino Centrul de Cultura Urbana

Iosif Berman- Omul cu o mie de ochi- Casino Centrul de Cultura Urbana

 

11. Muzeul Alandala 

Centrul de Cultură Urbană Casino

 

”Alandala Museum” și-a propus să ofere publicului posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și live-performance art în aer liber. Participanții vor putea admira instrumente muzicale și aparatură tehnică din diferite epoci, vor putea întâlni artiști de renume ai prezentului precum G.O.L.A.N., Polarize, Paul K și Mathei și vor putea arunca o privire în viitorul muzical al muzicii electronice deopotrivă. Evenimentul este organizat și sub egida Zilelor Clujului 2016.

18.00 – Deschiderea expoziției de instrumente muzicale și aparatură tehnică din diverse epoci contemporane

19.00 – Performance artiști contemporani – muzică electronică

04.00 – Închiderea expoziției

Parteneri: Serviciul public pentru Administrarea obiectivelor culturale – Primăria Cluj-Napoca, Alandala Events

 

12. Muzeul Memorial "Octavian Goga" - CIUCEA

 

Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” va fi marcată în acest an de împlinirea a 135 ani de la nașterea poetului Octavian Goga, toate evenimentele serii fiind dedicate acestei importante aniversări, evenimente care vor avea loc în data de 21 mai 2016, la sediul instituției din localitatea Ciucea, județul Cluj, str. Principală nr. 4.

 

Programul nostru va cuprinde evenimente dedicate tuturor categoriilor de public, astfel încât vă așteptăm, să petreceți Noaptea Muzeelor alături de noi.

Sâmbătă, 21 mai 2016, începând cu ora 19, vor avea loc două spectacole realizate de către experți și cursanți de la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca: 

- în Sala de Muzică din Castel - va avea loc un program artistic de muzică clasică și poezie realizat de către experți ai Scolii de Arte, Orchestra "Camerata", soliști vocali Petrovici Tunde, Marina Simionescu și actorul Petre Băcioiu. Acompaniază la pian de Elisei Muresan;

- în incinta expoziției etnografice din Casa Albă va avea loc un program de muzică populară susținut de către cursanții claselor de canto muzică populară ale Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.

 

În același timp, vizitatorii vor putea admira expoziția temporară aniversară “135 de ani de la nașterea lui Octavian Goga” de la parterul Castelului, cu piese reprezentative din colecțiile muzeului și expozițiile cu lucrări de artă plastică ale elevilor de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Ciucea, Școala Gimnazială din Negreni, Școala Gimnazială din Bucea, Școala Gimnazială din Valea Draganului și Clubul Copiilor din Gherla, dedicate aniversării a 135 de ani de la nașterea poetului.  

 

Tot în cadrul Nopții Muzeelor se vor decerna premiile elevilor participanți la concursul: ”Ciucea lui Goga” , ale căror lucrări sunt expuse în Casa Albă 

 

Pe tot parcursul Nopții Muzeelor se vor putea vizita expozițiile permanente ale muzeului: expoziția memorială dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în Casa Ady Endre.

 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partenerul oficial din România al evenimentului Noaptea Muzeelor la nivel internaţional, iar partenerul muzeului nostru în organizarea evenimentului este Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.

 

Programul dedicat Nopții Muzeelor la Muzeul Memorial “Octavian Goga “se va desfășura între orele 19-23 (22.30 intrarea ultimului vizitator). 

 

13. Muzeul Municipal Dej

 

Comemorând Marele Război. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

Vernisaj expoziție: ,,Comemorând Marele Război. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916-2016)”

 

Expoziția cuprinde mărturii referitoare la Primul Război Mondial încercându-se o reconstituire a multiplelor fațete ale unui eveniment cu un impact major asupra societății românești. Dintre obiectele originale din anii războiului pot fi amintite următoarele: uniforme militare, căști din metal, arme și muniție, mască de gaze, săbii, baionete, lopată personală Linemann, topor și târnăcop militar, felinare militare, diferite unelte,recipiente pentru lichide și hrană, ustensile pentru servit masa, tabacheră, brichetă, nasturi metalici, trusă militară de prim ajutor, semne de identificare a soldaților purtate la gât, un Buletin al Ministerului de Război din Viena cu o lungă listă de militari morți (partea introductivă este tipărită în cele zece limbi ale Imperiului Austro-Ungar, inclusiv în limba română), Brevet imperial, ordine militare, legitimații de liberă trecere, cărți poștale, fotografii, afișe de propagandă, cartele de făină și de pâne pentru populația civilă. Expoziția va avea un impact deosebit în rândul locuitorilor având în vedere că din oraș și din împrejurimi au plecat pe front numeroași miltari recrutați în cadrul Regimentului 34 sau în alte unități militare.

 

Concert de fanfară, Ed. a III-a

 

Fanfarele vor interpreta marșuri militare, muzică de promenadă și melodii îndragite din repertoriu internațional.

Prezentarea scenetei folclorice: ,,Ceasu’ bun și ceasu’ rău în credința populară de pe Valea Sălătrucului”

Sceneta îşi propune prezentarea unui studiul privind modul de viaţă agrar în satele de pe Valea Sălătrucului şi a limbajului arhaic din această zonă cuprinsă în comunele Chiuieşti şi Căşeiu din judeţul Cluj.

Parteneri:Muzeul Național de Istorie Cluj-Napoca / Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I” București.

Participă fanfare din Dej, Cluj-Napoca, Câmpia Turzii.

Elevii: Belu Maria Diana, Both Ioan Emanuel şi Chira Răzvan Claudiu de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Dej, coordonaţi de doamna profesoară Albinetz Simona Cristina.

Primăria Municipiului Dej, Consiliul Local Dej, Radio Stil Dej, Radio Fir Dej, Dejeanul.ro, Dej24.ro, DejBiz, Dejulmeu.ro, Someseanul.ro

 

 

 

14. Muzeul de Istorie Turda

 

Caravana Filmului Românesc la Noaptea Muzeelor

 

In premiera, anul acesta in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul de Istorie Turda, in parteneriat cu Caravana Filmului Romanesc, Asociatia Cine Cultura si Casa de Cultura a Municipiului Turda isi propune, prin proiectia filmului artistic O poveste de dragoste, Lindenfeld, 2014 , sa aduca in prim plan arta cinematografică românească, sa omagieze marii cineaşti români şi sa valorifice patrimoniul naţional de film. Prezentat la numeroase festivaluri internationale, filmul regizat de Radu Gabrea aduce in plin plan actori remarcabili precum Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru.

 

Incepand cu orele 17:00 până târziu în noapte, va fi deschisa pentru vizitare expoziția permanentă a muzeului precum și expoziția temporara de arta intitulata ”Sub semnul lui 7”, artist Cristina Oprea, expozitie ce aduce in atentia publicului lucrari de pictura si grafica. Lucrarile mentionate au dimensiuni medii iar tematica aleasa este una simbolica.

 

Ca element de noutate, incepand din toamna anului 2015 expozitia permanenta a institutiei a fost reintregita, fiind acum accesibile pentru public cele mai reprezentative artefacte din colecţiile muzeului turdean pentru viaţa militară şi viaţa cotidiană din epoca romană. Prin urmare, vizitatorii vor avea prilejul să descopere printre exponate probabil cea mai bine pastrată bucată de cămaşă de zale din fostul Imperiu Roman şi să admire unele dintre cele mai frumoase pondera examinata – greutăţi de cântar din bronz, încrustate cu litere de argint.

Program de vizita:

Orele 17:00 – 01:00 acces in expozitia permanenta ,,Sub semnul lui 7”, si cea temporara;

Orele 21:30 proiectia filmului O poveste de dragoste, Lindenfeld, 2014;

Parteneri: Primaria Municipiului Turda, Caravana Filmului Romanesc, Asociatia Cine Cultura, Casa de Cultura a Municipiului Turda, inTurda.ro

 

15. Copăcelul Green

 

Contact: i.sergiugabriel@gmail.com

 

Cine suntem? 

În spatele proiectului care îl evidențiază pe Copăcelul Green sunt trei studenți de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării: Sergiu Iliuță, Mihai Roșca și Sergiu Sărac. 

Ce dorim? 

Ne preocupă problema defrișărilor masive care se petrec în România cotidiană și odată cu tema cursului de Comunicare Publică, coordonat de prof. Univ. Dr. Răzvan Cherecheș, am început să acționăm pentru minimalizarea efectelor tăierilor pădurilor. 

Dorim să facem cât mai multe persoane să empatizeze cu proiectul și cu tema pe care am abordat-o, iar acțiunea imediat următoare este să îi atragem în acțiunile de îngrijire și protejare a pădurilor. 

Cum ne îndeplinim obiectivele? 

1. Evenimente de guerrilla 

 

Aceasta este principala noastră modalitate de a atrage publicul țintă spre proiectul nostru. Mai exact, prin evenimentele de guerrilla pe care le realizăm, direcționăm grupul țintă spre pagina de Facebook (Copăcelul Green), iar de acolo spre evenimente și acțiuni cu scopul de protejare a naturii. 

Primul nostru eveniment de guerrilla se petrece în intervalul 20-22 mai, când surprindem și Noaptea Muzeelor. În trei instituții: Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic și Muzeul de Istorie a Farmaciei amplasăm, neconvențional, câte un brad care va fi însoțit de câte un afiș personalizat în funcție de specificul muzeelor. Acestea pot fi văzute mai jos. 

 

2. Social Media 

 

Încercăm să direcționăm publicul țintă spre acțiuni prin care el se poate implica activ în protejarea pădurilor. Fie că vorbim de acțiuni de împădurire, ecologizare sau de crossuri montane și concerte a cărui profit se redirecționează către activitățile mai sus menționate (cum este exemplul festivalului partener nouă, Green Sensation Festival), o să încercăm să promovăm cât mai multe dintre acestea. 

 

De asemenea, vrem să arătăm și efectele defrișării de până în ziua de astăzi. Pentru impactul acestora, vom folosi videoclipuri și imagini cu locuri direct afectate de tăierile ilegale sau cu locuri împădurite, care pot lăsa un impact plăcut asupra celor care le vizionează. Pe lângă acestea, vom încerca să publicăm infografice realiste, bazate pe informații oficiale. Un asemenea exemplu poate fi văzut mai jos.

Comentarii Facebook