Ministrul Sanatatii, Attila Czeke: Trei din zece romani sunt de acord cu prelevarea de organe in vederea transplantului


Trei din zece romani sunt de acord cu prelevarea de organe pentru transplant, a declarat Ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Ministrul a fost prezent sambata, 19 iunie, la Ziua Recunostintei in Transplant, initiata la Cluj de profesorul Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca.

Lucan, specialistul numarul unu in transplant renal din Romania a declarat ca "transplantul a cazut victima propriului succes, pentru ca exista o discrepanta fantastica intre rata donarii si rata transplanturilor".

Potrivit statisticilor oficiale trei din zece romani sunt de accord cu donarea de organe, iar patru nu. "De patru ori "Nu" si de trei ori "Da", asa s-ar imparti raspunsurile a zece romani la intrebarea daca ar fi de acord cu donarea de organe. 119 este cifra celor care au fost de acord sa renunte la un rinichi sau la o parte din ficat. 42 e cifra donatorilor multipli, un gest enorm de dureros dovedind o generozitate enorma. Acei donatori au ajutat 83 de bolnavi de rinichi, 29 de ficat, sapte de inima", a afirmat Cseke, citand Agentia Nationala de Transplant.

Evenimentul de sambata de la Cluj-Napoca, Ziua Recunostintei in Transplant, a adunat la Cluj peste o mie de persoane: pacienti cu transplant, donatori si familiile acestora. Cei mai cunoscuti au fost sportivul Gheorghe Guset, arhitectul Calin Irimescu si artistul Victor Socaciu, care a primit rinichiul unei fetite de zece ani, Boglarka Fekete.

Profesorul Mihai Lucan a plantat alaturi de cei stansi la Teatrul National din Cluj un copac, in parcul din spatele cladirii. Pomul a fost sadit langa o buturuga "simbol al unei alte vieti, intrerupte".

La Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca au fost facute pana acum 1.251 de operatii de transplant, de rinichi sau pancreas, cu incepere din 1992.

Comentarii Facebook