Ministrul Sănătății a anunțat realizarea unei unități speciale de tratament, de ultimă generație, la Cluj


Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a participat, joi, la inaugurarea unei unități speciale pentru tratarea bolnavilor arși grav la Spitalul de Urgență Floreasca, precizând că va urma să fie construită una și la Cluj.

"Această unitate este organizată și va funcționa la nivelul standardelor și criteriilor impuse de exigențele internaționale privind îngrijirea bolnavilor arși grav. Se pot face operații pentru cei arși din toată sfera de patologii chirurgicale. Poate fi o problemă de neurochirurgie, de chirurgie abdominală, ortopedie, chirurgie toracică, orice astfel de probleme se rezolvă aici apelând doar la colegii din spitalul nostru", a declarat dr. Ion Lascăr, șeful secției de Chirurgie Reparatorie a Spitalului de Urgență Floreasca, scrie Agerpres.

El a precizat că unitatea, care are șase paturi, se adresează în exclusivitate pacienților adulți cu arsuri profunde pe 50% din suprafața corpului.

"Bolnavul ars grav este cel mai complex și mai costisitor pacient imaginabil. Unitatea dispune de toate dotările pentru a putea beneficia de asistență chirurgicală multidisciplinară. Tocmai am terminat procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de specialiști chirurgie plastică, urmează ca să acoperim și necesarul de medici anesteziști. O bună parte din personalul mediu a fost deja recrutat, în momentul de față aflându-se în diferite etape de instruire. În schema de încadrare a acestei unități vor lucra trei medici specialiști de chirurgie plastică, doi de specialitatea anestezie-terapie intensivă și medici secundari având în vedere că unitatea are și valențe didactice", a susținut Lascăr.

Ministrul Sănătății a anunțat că aceatsa face parte dintr-o serie de cinci astfel de unități, una dintre ele urmând să fie contruită la Cluj.

"După ce primăria s-a implicat — și pentru asta merită toate felicitările — și partea de infrastructură a fost realizată, era normal ca Ministerul Sănătății să vină și să pună banii, o sumă destul de importantă, dar care cred eu că are toată justificarea pentru acest tip de unitate. Când am ajuns ministru am luat această decizie. Este o unitate de elită, prima dintr-o serie, practic este pilotul astăzi, este prima dintr-o serie de cinci astfel de unități pe care vrem să le facem. Celelalte unități vor fi deschise în centrele universitare — Cluj, Timișoara, Târgu Mureș. Este important să deschidem și alte centre în țară pentru a nu mai pierde timpul cu transportul pacientului, iar timpul este esențial. Am semnat deja proiectul cu Banca Mondială", a susținut ministrul.

Comentarii Facebook