Medic clujean amendat și acuzat de discriminare. A refuzat să trateze o fată pentru că vorbea maghiară

 

Controversatul medic clujean Ioan Dobrescu a fost amendat de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, pentru că a refuzat să discute cu aparținătorii unei paciente care nu știau limba română.

 

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 06.04.2016, a adoptat urmatoarea hotarare:

 

Incalcarea dreptului pacientei minore si a apartinatorilor acesteia de a fi informati asupra starii de sanatate si a situatiei medicale, intr-un limbaj respectuos si in limba materna sau intr-o limba cunoscuta, constituie fapta de discriminare discriminare conform art. 2 alin. 3, art. 2 alin. 4 si art. 10 lit. b din OG 137/2000 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (a se vedea si art 6 si 8 din Legea 46/2003)

 

Se aplica sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 1000 de lei partii reclamate, medic la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca. 

Se aplica sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2000 de lei partii reclamate, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, pentru neimplementarea obligatiilor prevazute la art. 6 si 8 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003. Se solicita unitatii medicale sa implementeze in cultura organizationala obligatiile legale in cauza”, precizează Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

 

În Legea drepturilor pacientului, nr. 46/2003, se arată clar că: 

 

Art. 6

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic. 

 

Art. 8

Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare”.

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania, organizația municipala Cluj, îl acuza în februarie 2016 pe medicul Ioan Dobrescu că a ”jignit drepturile lingvistice și demnitatea umană a fetei de 17 ani din Tălișoara, județul Covasna. Fata a fost umilită și i-a fost refuzată îngrijirea medicală, din cauza lipsei cunoasterii limbii române”.

 

Citește AICI mai multe despre cazul din februarie 2016. Medicul Ioan Dobrescu a mai fost cercetat pentru luare de mită.

Comentarii Facebook