Miercuri 24 Aprilie

Marga, "executat" de Catalin Baba si inlocuit cu un rector interimar! Vezi ordinul


Rectorul Andrei Marga a fost "executat" de noul ministru al Educatiei, clujeanul Catalin Baba, printr-un ordin care prevede inlocuirea acestuia cu un interimar, daca noul rector nu este ales pana in 1 martie 2012.

Ordinul emis de Catalin Baba are ca scop "desfasurarea in deplina legalitate a procesului de alegere a rectorului si pentru a veni in intampinarea solicitarilor formulate  de catre universitati, cadre didactice si studenti ca urmare a semnalarii unor nereguli in acest proces".

Ordinul prevede la articolul 1 ca: "In cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de vot, nu vor putea fi inscrise cadre didactice si de cercetare care au implinit varsta de pensionare la data sustinerii alegerilor", iar la articolul 2 ca: "In procesul de desemnare a rectorului, in comisiile electorale si de numarare a voturilor, trebuie sa fie numit cate un membru agreat de fiecare candidat inscris in competitie care nu se afla in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese cu persoana care candideaza".

De asemenea, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturului ii rezerva dreptul de a "delega prin ordin unul sau mai multi reprezentanti din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si din cadrul institutiilor de invatamant subordonate, altele decat cea in care se desfasoara alegerile, in calitate de observatori pentru supravegherea respectarii procedurilor de desemnare a rectorului", dar si "la deschiderea urnelor si in procesul de numarare a voturilor".

Lovitura de gratie administrata lui Andrei Marga vine la articolul 6, care prevede "transmiterea la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturului a documentelor necesare confirmarii noului rector se face pana la data de 1 martie 2012. (2) In cazul depasirii datei de 1 martie 2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturului dispune una dintre urmatoarele masuri, dupa caz: a) numirea unui ordonator de credite (n.red. rector interimar) pentru institutiile de invatamant superior de stat care sa asigure functionarea si buna desfasurare a activitatii institutiei de invatamant superior. b) Numirea unei comisii care sa verifice modalitatea in care se desfasoara activitatea instutiei de invatamant superior. c) sanctionarea institutiei de invatamant superior, conform prevederilor legale".

Rivalitatea dintre Andrei Marga si Catalin Baba este renumita, ultimul fiind acuzat de Senatul UBB in 20 mai 2010 ca a incercat sa isi angajeze sotia in universitate, dar si alte persoane care nu aveau pregatirea necesara.

 

Secretarul de stat Catalin Baba este acuzat de fraude repetate de Colegiul Senatului UBB Cluj

 

Mandatul lui Andrei Marga in functia de rector expira in 26 februarie, iar alegerile vor avea loc in 1 martie, urmand sa fie organizat un tur doi in cazul in care doi candidati vor fi la egalitate.

 

 

 

Comentarii Facebook