Credinciosii ortodocsi si greco-catolici intra de luni in Postul Mare

Credinciosii ortodocsi si greco-catolici intra de luni in Postul Mare, cel mai aspru din cele posturi de peste an.

 

Postul Mare incepe in acest an in 7 martie si se va termina de Paste, in 24 aprilie. In acest interval, Biserica dezleaga de la post doar de Buna Vestire si in Duminica Floriilor, cand se mananca peste.

 

Potrivit Agerpres, "postul ascetic" reprezinta abtinerea de la anumite mancaruri si bauturi si reducerea substantiala a regimului alimentar pentru eliberarea de sub stapanirea poftelor trupului, iar "postul total" sau ajunarea este renuntarea totala la mancare si bautura pe o durata scurta de timp - o zi sau doua. In Postul Mare, de luni pana vineri, Biserica indeamna la ajunare pana seara, de aceea ritualul de impartasanie din aceste zile a fost legat de vecernie, slujba care marcheaza incetarea ajunarii.

 

Totodata, postul reprezinta un indemn de a investi, mai mult decat de obicei, in cele spirituale, prin milostenie, lecturi din Biblie si alte carti duhovnicesti.

 

Potrivit disciplinei ortodoxe, credinciosii trebuie sa se spovedeasca in timpul postului, pregatindu-se pentru impartasanie. In aceasta perioada, nuntile sunt interzise.

 

"Cand postim noi ne unim prin rugaciune si prin mai deasa impartasire cu Hristos Cel care posteşte si care respinge ispitele lacomiei, stapanirii lumii acesteia si ispitele slavei desarte. De aceea, postul nu este doar o regula impersonala, ci el este o intalnire cu Hristos Postitorul si Biruitorul ispitelor. In toate luptele duhovnicesti din timpul postului, omul conteaza, in primul rand, pe ajutorul lui Dumnezeu si nu pe propriile sale forte", a spus Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in predica rostita inainte de inceperea postului.

 

Foto: basilica.ro

Comentarii Facebook