Image 1 of 4

Social

Cluj-Napoca: Prima Grădină Botanică a orașului, TĂIATĂ pentru a fi construit un hotel - FOTO

   

Update 

 

Prefectul Vuşcan a dispus verificări în regim de urgenţă a tăierilor de arbori din prima Grădină Botanică a Clujului. În urma memoriului locatarilor imobilului de pe str. M. Kogălniceanu, nr. 8, din municipiul Cluj-Napoca, înregistrat  la Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj, care semnalează tăieri, considerate ilegale, de arbori seculari din prima Grădina Botanică a Clujului (str. Avram Iancu, nr. 23-25), în vederea construirii unui hotel, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a dispus verificarea, în regim de urgenţă, a aspectelor sesizate de cetăţeni. Instituţiile vizate sunt Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Cluj, Comisariatul Judeţean de Mediu Cluj, Garda Forestieră Cluj, Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj. De asemenea, un punct de vedere a fost solicitat şi Primăriei municipiului Cluj-Napoca”, precizează reprezentanții Prefecturii Cluj.

 

----------------- 

Clujenii care locuiesc pe strada Avram Iancu se luptă cu Primăria Cluj-Napoca pentru a bloca lucrările de construire a unui hotel, pe amplasamentul primei Grădini Botanice a orașului. Lupta pare pierdută.

 

Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construire a unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţa la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017.

 

Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădina Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. A se vedea fotografiile care contrazic acest lucru.

 

Investigând avizele care au fost primite pentru această Autorizaţie de Construcţie emisă de Primăria Cluj cu ajutorul avocatului care ne reprezintă, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie emisă de primărie.

 

Suntem în situaţia disperată în care suntem nevoiţi să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizăm Instituţiile Statului: Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, presă locală şi mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădina istorică a fost cândva "Grădina Prefecturii Cluj", iar la nr. 19 este "Casa Călăului", care a fost demolată fără nici un fel de autorizaţii în urmă unui incendiu”, precizează locatarii.

 

Între timp, cei care au obținut autorizația de construire au cam tăiat toți arborii seculari din curtea de pe strada Avram Iancu

 

Oamenii spun că locul este cu adevărat emblematic și putea fi retransformat într-o oază verde. Inițial, în curtea de pe str. Avram Iancu nr. 23-25 ”a fost prima Grădină Botanică a Clujului, după care a fost Grădina Prefecturii”.

 

Acolo există cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor USAMV şi Facutăţii de Biologie a UBB), din care mai ”este acum un ciot de 2-3 metri. Această Grădină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului”, mai susțin locatarii nemulțumiți. 

 

Beneficiarul proiectului de construire a hotelului este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri din Sibiu, Dumitru Ghişe, care este patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca.

 

Clujul are mari probleme cu spațiile verzi, motiv pentru care, în noul Plan Urbanistic General al municipiului, au fost incluse la spații verzi și unele terenuri particulare ale oamenilor, pe care nu se mai pot construi imobile de locuit. Un astfel de exemplu este cel al terenurilor din zona Selgros, unde proprietarii au fost anunțați că pot oricând să amenajeze un parc sau baze sportive, dar că nu vor primi autorizații de construire. Citiți AICI detalii.

 

Culmea, pentru terenul verde de pe strada Avram Iancu, în centrul orașului, autorizația a fost primită fără probleme.

coral1_1_1.jpg
16-2-2017, 15:43
126 vizualizări
46 comentarii
nelu20-2-2017, 7:41
Ce atata scandal pentru niste copaci putrezi si niste boscheti. Nu inteleg daca acu o mie de ani era acolo o mini gradina botanica pentru ca orasul nu-s perminte una mai mare si moderna, inseamna ca acolo nu se mai poate construii niciodata nimic?Tovarasii de la ONG-urile de mediu vedeti ca se taie padurile la greu, cred ca=-i un impact mai mare.
JiJi18-2-2017, 14:09
Din cauza la 20 de arbori nu este parking in hasdeu si e o aglomeratie si un haos prin toata zona. Vremurile se schimba numai stai la umbra nucului batran la kilometrul zero dezvoltare inseamna cladiri si reamenajari etc. Sau ce vreti sa spuneti ca Clujul e singurul oras in care s-au construit cladiri moderne aproape de centru daca credeti asta inseamna ca nu ati iesit deloc din oras sa numai vorbim din tara??? Si daca cineva construieste acolo inseamna ca e terenul lui si face exact ce vrea cu el sau ingradim dreptul la proprietate ??? Daca voi ati avea un teren in posesie v-ar comvenii sa va dictez eu ce sa faci cu el si ce sa construiesti pe el ???
E clar , rumanu e prost.18-2-2017, 23:02
Bai imbecil , uita-te de sus din google maps cum arata si cat verde exista in orasele din Germania si apoi compara cu ce gasesti in orasul in care traiesc imbecili ca tine. Nu copacul tre sa iti faca tie loc , imbecilule si putoare cu masina ce te caci in aerul meu.. tu trebuie sa ii faci loc mancate-ar cancerul de plaman ca esti atat de imbecil sa folosesti masina pentru cativa km intr-un oras cu mijloace moderne de transport in comun. Urcate-ai cu masina in pat si copacu de femeie (daca ai ) sa iti faca loc. Putorilor.
Dan Manastur19-2-2017, 15:01
Bai JiJi,si numele iti este de prostalau.Sigur ai venit recent si,din pacate te-ai procopsit pe la noi prin oras.Evident faci pe modernul sau te-a pus piticul sa postezi .Cind o sa-ti plimbi prostalaii de copii prin centru sa nu-i ti mai mult de 30 de minute sa nu faca insolatie,si nu mai mult de 60 de minute sa nu inhaleze prea mult gazele de esapament.Eu zic ca un loc mai bun sa te plimbi cu odraslele este unul din cele doua Mall-uri ,asculti o muzica,maninci ceva cartofi prajiti si poti sa-ti cumperi si ceva gainarii la reducere.Vezi ca sint reduceri pina la 80 %.
Dan Manastur18-2-2017, 8:14
In 26 de ani spatiul verde al orasului s-a injumatatit.Interesele rechinilor imobiliari si ura pentru verde a piticului din Rachitele(poate ii aduce aminte de origini?!)au invins bunul simt si moralitatea.Traiasca betoanele !
Doctor18-2-2017, 7:55
an veata bani anseamna tot. au cotizat unde trebuie si au taiat copaci.
vio18-2-2017, 2:19
Acuma daca o luam pe ha dreapta i-o pasat cuiva cand tise a taiat plopii de langa stadion, cand boc a drujbalit parcul mare mai ceva ca un secui de aratau copacii ca stalpii de telegraf, cand pascany a ras parcul feroviarilor sau cand iarasi boc a dat mana libera la destelenitorii care au defrisat paduricea de dupa parcul cartodrom?
Dan Manastur18-2-2017, 8:55
Corect Vio,de cind au ciopartit Parcul Mare nu mai vezi tipenie de pasarica.Doar in pozele puse de pitic pe un panou numit pompos "pasarile care cuibaresc si salasuiesc prin parcurile clujene".
Primaru'18-2-2017, 2:16
Demolam centrul si facem tot de la 0.
La ce ne trebuie centru istoric?De acolo nu ies bani.

Si dupa ce construim mall-uri in centru si alte p*ule maturi...
ne dam seama ca nu avem pe unde circula..si da-i in p*ula mea
de oameni...sa-si lase masinile acasa.(ca is comozi)

Am dreptate Boculetz?
...17-2-2017, 12:47
https://www.facebook.com/andi.manciu/posts/1088495411295805
comunistilor17-2-2017, 9:59
Cand o fost "gradina" aia ultima data deschisa publicului?
Acolo-s niste pensionari fosti securisti, care vor sa-i foloseasca terenul omului pe post de gradina privata.

Pensionarii aia va turnau parintii la securitate ca poarta blugi si asculta europa libera iar voi le luati apararea, fraerilor.
poov17-2-2017, 12:26
sa fie si pedofili !

nu are legatura cu arborii taiati

pe acelasi sistem: "capra vecinului", gasim scuze pentru acest macelar nenorocit care a distrus gradina

eu ma duceam zilnic la scoala pe acolo si chiar daca nu era intretinuta, salcamul ala de exemplu a reusit sa traiasca 200 de ani pana l-a nenorocit un c**** analfabet de "om de afaceri"

om de afaceri e SINONIM cu hot in romania!
jiji17-2-2017, 9:40
mai prostilor...voi nu vedeti cine si cui elibereaza toate autorizatiile si ce mafie e in Cluj ??? toate astea sunt atent supravegheate de domnul Boc. el trebuie sa ia si sa dirijeze spaga mai departe...este simplu dar nu se doreste: ANAF sa faca descinderi la primii 500 agenti economici din Judet si atunci sa vedem...
Dene iau17-2-2017, 6:21
Hai fiti seriosi, degeaba, credeti ca oricine poate construi acolo? Incercati sa inchideti un balcon, nu mai spun de o mansarda ori o filigorie in curte si vedeti cate acte, undeva in capatul Somesenilor ori in Manastur in capat, vezi cate controale, cate autorizatii, cate comisii, si ai toate sansele sa fi respins. Aici sunt treburi oable, trasate, tatonate, plicuite cu bani grei.
Iancu16-2-2017, 23:42
O natie de retardati !!! 10 copaci gauriti de viermi si daunatori... voi ii spuneti gradina botanica, problema voastra e ca omu isi face un business si pe voi va doare ...capu... A trecut comunismul aproape de tot, de ce trebuie sa hotarasca vecini si toti hodiniti ce sa faci t pe terenul tau... Alo moarte du pensionarii cu reclamatiile :))).....
poov16-2-2017, 23:56
#prost_pana_la_moarte

vezi ca te asteapta astia in centru! sau vad ca "23:42", ai venit cumva direct de la protest?
Bogu17-2-2017, 7:57
D-nul poov, de ce te deranjeaza asa de mult protestatarii din centru? Esti Dragnea, ai dosar si tu?
Ion17-2-2017, 8:21
Cred ca si in acest caz trebuie respectata legea, trebuie regfacut avizul de mediu si daca acesta nu se obtine claditrea trebuie demolata.
@Bogu17-2-2017, 12:28
ma deranjeaza doar cei care aplica legea doar cand vor ei, si ai sus un exemplu perfect!
adi16-2-2017, 22:29
Obisnuiti-va cu ideea fraierilor ! In primarie e foame mare !
As16-2-2017, 22:57
Vezi pe Campului/Porumbelelor bloc lângă casa și acum încă o AC la domn judecător care face bloc/ investește banii
Rușine Boc rușine ești depășit primar de doi lei
Sa va ia DNA ul pe toți
...
@adi17-2-2017, 0:10
trist dar adevarat. dar cand nu a fost "foame mare" in primarie?

problema e ca oamenii sunt descurajati prin mijloace specifice de a se organiza impotriva acestor mafii transpartinice.

cum a luat primaru nazist imobile in valoare de 14 MILIARDE de EURO de la Statul Roman in numele unei organizatii urmase a Deutsche Volksgruppe, asa a dat si primaru bolsevic centrul Cluj-Napoca unor organizatii urmase a hortistilor si a nu stiu ce ordine calugaresti desfiintate sau a unor optanti care fusesera platiti de 2 ori (!!!) in aur de Statul Roman.

adina16-2-2017, 21:30
Un Cluj in cadere libera
@adina17-2-2017, 0:14
iubito, orasul asta e in cadere libera de mai bine de un deceniu. tot ce s-a facut in 27 de ani a fost transferarea domeniului Statului Roman in privat si luarea ochilor fraierilor cu malluri (consum) si asfaltari (minima necesitate). in rest, in cartiere e dezastru cu spatiul verde, s-a construit INTRE blocuri si ca sa dea in cifre a inclus padurile de langa Tarnita in domeniul municipal. mai bine zis, daca nu ar fi curentul Somesului si dealurile, ne-am sufoca de praf si noxe!
Hmm18-2-2017, 8:00
nu stiu in ce cartiere traiesti tu darvin grigorescu si gheorgheni e plin de spatii verzi. chiar si in marasti si zorilor este destul. iar langa manastur e padurea.
@Hmm18-2-2017, 13:16
Padurea vietii :)) Cretinule, se construieste in padure de nu-i adevarat.
eliza16-2-2017, 21:26
adio oras verde...chiar socant. Asa este un oras universitar? Gradina distrusa...vai de capul copiilor nostrii
@eliza17-2-2017, 0:15
dar CAND a fost oras verde, draguto? poate cand mai traia bietul Ceusescu...
Laci16-2-2017, 19:31
Problema cu spatiul verde din Cluj se pune numai cand un amarastean vrea si el sa-si mansardeze un amarat de apartament ca dee - intre timp s-a marit familia, nu se poate ca cica zona centrala e supraaglomerata . Altii vin si pleaca de la pRIMARIE cu autorizatii de cateva -multe etaje , construite din limita in limita de proprietate , cu fantasmagorii de parcaje subterane cu lift care niciodata nu se mai construiesc , fara un tufis ramas pe proprietate , etc.
PRIMARUL nostru e cinstit -asa zice lumea - da' eu ma intreb oare e cinstit si ala care intoarce capul de la tot felul de potlogarii pe care le fac altii in comisia de urbanism? Ma tem ca nu se mai poate zice c-ar fi cinstit .
mario17-2-2017, 0:10
Emil BOC nu ia mita. Cred ca baietii atia care primesc autorizatii de constructie aiurea cotizeaza la partid. Altfel nu-mi explic indolenta primarului.
@Laci17-2-2017, 0:20
lasa vecine ungure ca a dat si la aia de votezi 'mneata. a retrocedat centrul pe ochi frumosi, ca a venit udmrul cu foaia scrisa. asa cum nazistu ala pus de sri sa fie (cica!) presedinte a luat centrul sibielului in numele unei organizatii naziste condamnate dupa razboi, asa a dat si boc, javra bolsevica, centrul unor ordine calugaresti desfiintate sau urmasii hortistilor, udmrul.
Karl Marx16-2-2017, 16:47
"Clujenii care locuiesc pe strada Avram Iancu" ar fi trebuit sa cumpere ei terenul respectiv cu sute de mii de euro si sa-l tina ca spatiu verde, nu sa incerce sa-si impuna dorintele pe banii proprietarilor.

Astia-s comunisti de-aia ce-or primit case nationalizate de la partid pe vremea lui Ceausescu, iar acum se plang ca nu-si pot rezolva treburile cum erau obisnuiti - cu un pachet de kent si-un borcan de ness. Se simt indreptatiti pe terenul altora, doar pt ca le place lor, exact cum faceau si comunistii.
IO PISTA16-2-2017, 17:56
din pacate terenul respectiv era al orasului nu avea propietar persoana fizica dar vad ca afaceristi au pus mana pe ele prin diferite mijloace asa sunt multe terenuri in cluj care nu aveau propietari si scuma s au facut stapani pe ele toti smecheri si baga la betoane de te doare capul
Bogu16-2-2017, 17:59
Inainte de toate, vad ca sti cum sta treaba cu rezolvatul....Este datoria autoritatilor sa raspunda la demersurile facute de cetateni. De altfel pe acel teren era candva vechea Gradina botanica. Cand cumperi un teren te mai intereseaza si Certificatul de urbanism. Daca cumperi un teren cu urbansim spatii verzi, urmatorul lucru nu este sa mergi sa rezolvi schimbarea acestuia in constructii edilitare/comerciale, in acest caz hotel. Aici este problema si nu se aplica principiul ca cumparatorul a platit xxx euro/mp teren.
poov16-2-2017, 18:16
da, un alt tip de comunisti, nu ca PSD! comunistii din PSD fura, comunistii astia sunt diferiti!!!

ma dulie proasta, nu a avut autorizatie! la cat te-ai chinuit sa scrii replica aia, mai bine te chinuiai sa citesti articolul

hai ca iti dau eu ceea ce trebuia sa citesti:

Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădina Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. A se vedea fotografiile care contrazic acest lucru.
poov16-2-2017, 18:18
in plus, handicapatule, exact la inceputul articolului scrie:

”Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construire a unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţa la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017.

dar probabil, tu esti unul de la proteste (imi pare rau ca iar aduc vorba) pentru care legea se aplica doar cand ii convine !
Bogu16-2-2017, 22:23
Cu mana aia cu care scri asa de frumos, o avuti si pe mama ta, adica doamna MATA? Sti sa injuri si sa jignesti?...esti un mare caracter, un special. Nu te inmulti, te rog eu frumos, ca asa oameni ca tine cu sufera planeta.
@Bogu18-2-2017, 13:18
Nu mai critica. Decizia e luata. Primaria e de vina. Primaria e condusa de Boc. Pana de curand il sustineai. Ti-ai deschis ochii? Prea tarziu! Nimeni nu mai planteaza copacii la loc, nimeni nu mai deschide circulatiei strazile care au fost inchise si se vor inchide, etc.
poov16-2-2017, 16:12
acum sa vedem cine iese in strada pentru acest masacru comis de un jegos de afacerist fara autorizatie!

haideti "societatea civila", unde sunteti?!@?
dan16-2-2017, 17:23
poveanco,tu nu poti iesi singura?ai nevoie de martori?
poov16-2-2017, 18:13
aici doar demonstrezi ca esti platit sa dai guvernul jos, si nu ai nici o legatura cu lupta anti-coruptie :)
@poov16-2-2017, 18:21
hai si tu la proteste anti guvern. Iei 50 lei si daca iti aduci cainele primesti 30 lei bonus. Nu fi proasta, hai la protest si faci bani moca
danco16-2-2017, 18:22
Cei bai, ai inghetat de la atata culdusit prin centru, ii lasi si pe altii? Stai acolo, esti indispensabil, dar de ala ce sta in cu.r.
@danco17-2-2017, 9:08
cred ca ai tras ceva pe nas ori esti cu.rofil
madriano16-2-2017, 16:07
Boc are alergie la verdeata si de aceea multe spatii verzi din oras au fost mutilate de actualul primar (Hoia, Faget, Sf. Ioan, parcul Mercur). Sunt curios cat va mai rezista Parcul Central sau Gradina Botanica.
kkk16-2-2017, 16:38
Boc nu se lasa pana nu taie si ultimul copac din Cluj si asfalteaza ultimul centimrtru patrat de spatiu verde!!!!

Cele mai citite ştiri din Social

1479 vizualizări
21-5-2018, 15:40
Cluj: Șoferul care a blocat accesul echipajului de Ambulanță a fost AMENDAT» Vezi tot
966 vizualizări
21-5-2018, 14:37
Liste de așteptare la Spitalul Municipal Clujana. Programările se fac greu. Care sunt explicațiile» Vezi tot
898 vizualizări
21-5-2018, 16:57
Șofer nesimțit, penalizat de un clujean. I-a lăsat un leu în parbriz - FOTO» Vezi tot
765 vizualizări
21-5-2018, 13:03
Un artist ambulant din centrul Clujului acuză că e vânat de Poliția Locală: E cerșetorie ce faceți - VIDEO» Vezi tot
528 vizualizări
21-5-2018, 15:59
CLUJ: Bărbat arestat pentru violență în familia. Își bătea iubita și copilul de 11 luni al acesteia» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?