Luni 5 Decembrie

SMURD Cluj folosește ambulanțe învechite: La unele s-au schimbat toate piesele

 

ISU Cluj solicită de urgență refacerea parcului auto, pentru a nu fi probleme în intervenția la cazurile grave. 

 

Suntem într-o situație dificilă în ceea ce privește ambulanțele SMURD, stăm foarte prost la acest capitol. Există posibilitatea de a nu ne putea îndeplini toate misiunile, dacă nu vom primi ambulanțe în acest an, nu știu cum ne vom descurca pe partea de intervenții medicale de prim ajutor. Avem o singură ambulanță care are sub cinci ani de viață, în condițiile în care orice ambulanță are o durată medie de funcționare de 5-6 ani, apoi intră într-o uzură fizică și morală. Dacă depășește șase ani, nu este una pe care să te poți baza sută la sută. Avem și o ambulanță cu o vechime de peste zece ani. Le reparăm pe cele vechi, încercăm să asigurăm continuitatea în intervenție, dar este foarte greu. Este o problemă care ne macină zilnic, dacă ambulanțele cad, rămânem descoperiți în zone izolate din județ, cum ar fi Băișoara, Aghireșu, Mociu”, a declarat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

 

Medicul șef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, a confirmat aceste probleme: ”Avem și ambulanțe la care, practic, s-au schimbat cam toate piesele, iar problema care apare este cea privind siguranța lor în intervenție, a siguranței echipajului, pentru că, în momentul în care se înlocuiesc foarte multe subansamble, nici cei care le repară nu mai oferă garanții. Cu cât se uzează mai mult, apare și problema ajungerii la intervenție, pentru că merg mai greu, nu prind viteza care trebuie”.

 

SMURD Cluj are în dotare patru ambulanțe de terapie intensivă și 12 de prim ajutor. În plus, ISU Cluj mai deține alte mașini folosite și de alte județe: o mașină de terapie intensivă pentru nou-născuți (folosită de 8 județe) și două mașini pentru victime multiple.

Comentarii Facebook