Noul PUG al Clujului a fost aprobat. Boc: Riscam blocarea Clujului din ianuarie 2015

 

Noul PUG al Clujului a fost aprobat de consilierii locali cu majoritate de voturi, în ședința de luni, 22 decembrie. 

 

Din totalul consilierilor locali, șase s-au abținut de la vot. De asemenea, aleșii au stabilit că până în 15 februarie să se strângă plângerile prealabile ale clujenilor față de noul PUG și să se stabilească modul de despăgubire a acestora: în natură sau în bani.

 

Una dintre aceste situații este cea a proprietarilor de teren din zona Selgros, teren care este prevăzut în noul Plan Urbanistic General drept parc, la pachet cu Pepipiera RAPD, lacurile din Gheorgheni și cartodromul. Oamenii s-au prezentat la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de luni, 22 decembrie, unde a fost aprobat PUG -ul, și au spus că le este îngrădit dreptul la proprietate. ”Acest teren ne-a fost confiscat de comuniști și l-am recâștigat în instanță, de la RADP, în 2010. Acum ne trezim că pe terenul nostru se amenajează un parc, fără ca noi să fim consultați. Probabil că Primaria va dori ca noi să cosim și să plantăm copaci?”, a precizat unul dintre proprietari. 

 

Alții au cumpărat terenurile cu credit pentru a construi. ”Eu am luat un credit în 2010 și am cumpărat un tren în zona Selgros, iar acum rămân cu rate 20 de ani și cu terenul luat pentru un parc ce va fi amenajat peste 10 - 15 ani”, a afirmat și o clujeancă.

 

Primarul Emil Boc a precizat că înțelege dramatismul situației și că va face toate eforturile pentru a compensa aceste cazuri. ”Vom acorda despăgubiri cu teren în zona Lombului spre exemplu, dar va fi mai greu să acordăm despăgubiri în bani pentru că bugetul este limitat”, a precizat Emil Boc. 

 

Pentru că unii consilieri locali au cerut amânarea votului până când se tranșează problema punctuală a acestor oameni, primarul le-a atras atenția consilierilor locali că neaprobarea PUG -ului va duce la blocarea Clujului, din ianuarie 2015, pentru că nu vor mai putea fi emise niciun fel de acte. ”Eu nu sunt de acord să cedăm și să aprobăm aceste case în viitorul parc, pentru că se creează un precedent. Apoi toți vor cere concesii și parcul va fi din 20 de hectare unul de 18, 10 sau chiar 2 hectare. Vom lua măsuri în februarie pentru a le acorda compensații acestor oameni. Cât despre amânarea PUG -ului, vă reamintesc că di 1 ianuarie 2015, fără Plan, nu vom putea emite acte celor care le cer”, a adăugat Emil Boc.

 

Consilierii locali au votat noul act care va reglementa construcțiile în municipiu, mai puțin aleșii PSD, PP-DD și PC, care s-au abținut. 

Comentarii Facebook