banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

77 de medici oncologi, urmăriţi penal de DNA. Primeau vacanțe de la firmele farmaceutice

   

Procurorii DNA au început urmărirea penalpă împotriva a 77 de medici oncologi, și alți 5 angajați ai unor distribuitori de medicalente, pentru luare și dare de mită.  

 

Anchetatorii au început urmăririle în iulie 2015, când s-au făcut percheziții inclusiv la Cluj-Napoca.  

 

Atunci a fost vizată o societate comercială având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale), patru reprezentanți cu funcții de conducere în societatea respectivă, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale) și 77 de medici specialiști oncologi, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. 

 

Conducerea societății comerciale menționate anterior a decis extinderea activităţii societăţii pe piaţa de medicamente generice, printre acestea fiind şi medicamente din sfera oncologiei.

 

În contextul în care concurenţa pe piaţa farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienţii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depășirea limitelor permise de legea în domeniu.

 

În consecinţă, în anul 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii comerciale au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză. Oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006.

 

Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecți din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei.

 

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro.

 

Pentru acoperirea mitei acordate în acest mod, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atestă aspecte necorespunzătoare realității cu privire la scopul și cuantumul sumelor despre care se susține că au fost achitate cu titlu de sponsorizare.

 

Totodată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată faptul că, deși congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceștia fiind cazați la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanță de locul congresului.

 

Faptul că evenimentul științific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanța acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuțiilor lor de serviciu, să îndrume pacienții spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidențiat și de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore și a revenit în capitala Indiei în aceeași zi, 3 martie 2012, deși congresul dura 2 zile.

 

Această deplasare a permis participarea parțială, pentru câteva ore, la prima zi de congres și nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate. Medicii participanți la excursie au efectuat doar formalitățile necesare care să ateste prezența lor la congres, fără a fi interesați în realitate de aspectul profesional.

 

De altfel, aceștia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute și demersurile pentru obținerea acestora. 

 

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.

 

În 2015, procurorii DNA Cluj au făcut percheziții la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, fiind vizat cabinetul conferențiarului Ciuleanu.

 

Citește AICI detalii. 

coral1_1_1.jpg
30-5-2016, 16:54
20 vizualizări
2 comentarii
Emil1-6-2016, 0:19
ma intreb dece DNA-ul nu publica aceasta lista a rusinii sa ii cunoastem pe cei ce fac bisnita sau sug p.....punga de bani ai saracilor!!!
gorka31-5-2016, 9:04
Ma intreb cum de DNAsi SRI nu fac nimic cand, eu stiu ca latoate medicamentele scumpe (interferon, citostatice, etc) spitalul deconteaza dublu fata de ce folosesc pacientii. Unde sunt banii aia?

Caz concret, un pacient terminal are nevoie de 10 doze zilnic, iar in spital i se administreaza 7. ALOOO DNA,SRI...nu va faceti ca ploua ! E exact la fel ca si in cazul HexiPharma.

Oare nu se vrea curatenie in domeniull asta "bolnav" ?

Cele mai citite ştiri din Social

4697 vizualizări
17-10-2018, 8:19
Ioan Pugna, unul dintre liderii taximetriștilor clujeni, rănit într-un accident de un șofer beat - FOTO» Vezi tot
3974 vizualizări
16-10-2018, 7:30
Interlopul Ceapă din Mănăștur a scuipat un șofer în trafic - VIDEO» Vezi tot
3225 vizualizări
17-10-2018, 10:58
Tânără blocată timp de 12 ore în baie, în Florești, salvată de pompieri. Un vecin a auzit-o și a sunat 112» Vezi tot
2353 vizualizări
17-10-2018, 14:16
Circ fără bani într-un troleibuz din Cluj-Napoca - VIDEO» Vezi tot
2253 vizualizări
17-10-2018, 14:59
Pieton lovit la Praktiker, în Florești! Trafic blocat, toți șoferii diperați pe Facebook » Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?