Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, aprobat la Cluj! Consilierul PNL, Steluta Cataniciu, a protestat VIDEO


Consilierii locali au aprobat proiectul privind construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Romania, pe 190 de hectare situate pe Dealul "Sfantu Gheorghe" din Cluj-Napoca. Consilierul PNL, Steluta Cataniciu, a lansat acuzatii.

Proiectul a fost votat de majoritatea consilierilor locali, dar nu au lipsit "scanteile". Consilierul local PNL, Steluta Cataniciu, si-a acuzat partenerii de alianta, pe cei din PSD Cluj, ca au au "facut o intelegere secreta cu PDL". Primarul Sorin Apostu a declarat ca intelegerile "sunt atat de secrete incat eu nu am s-o inteleg niciodata pe doamna Cataniciu".

In ciuda acuzatiilor lansate de Steluta Cataniciu, proiectul a fost votat de 24 de consilieri din PDL, PSD si UDMR. Cataniciu a votat impotriva, iar colegii ei liberali, Teo Peter jr. si Manuel Chira, s-au abtinut.

Secretarul Primariei Cluj-Napoca, Aurora Tarmure, a explicat ce beneficii va avea municipalitatea de pe urma parcului fotovolatic: 30% din energia verde produsa va fi folosita de Primarie pentru iluminatul public si pentru institutiile publice.

Astfel, investitorul va fi obligat sa mentina suprafata de 5,3 hectare pentru construirea unui ansamblu de locuinte, iar "cea de-a doua obligatie era de predare cu titlu gratuit a 384 de locuinte sociale catre Consiliul Local. Aceasta obligatie de construire s-a transformat in obligatia de furnizare de energie electrica, respectiv de energie verde", a explicat Aurora Tarmure.

Valoarea celor 384 de locuinte a fost cuantificata pentru a putea fi transformata in energie verde. "Locuintele valoreaza 16.534.135 de euro fara TVA. Aceasta valoare este compusa din doua valori: o prima valoare reprezentand costul locuintelor si a doua reprezentand echivalentul chiriilor care urmau a fi incasate de catre Consiliul local pe o perioada de 49 de ani, exact aceeasi perioada pe care urmeaza sa fie furnizata energia verde. Primaria va primi 30% din toata energia verde produsa in intregul parc voltaic, in valoare de 17.850.000 euro, fara TVA. Rezulta o diferenta de valoare de 1,3 milioane de euro in favoarea de Consiliului Local", a mai spus Aurora Tarmure.

De asemenea, societatea Cartierul Tineretului, unde Consiliul Local are 51% din actiuni, va primi 2% din energia produsa in parc, plus 2% din intregul profit.

Primarul Sorin Apostu a declarat ca proiectul s-a lovit de o serie de piedici, dar lucrurile intra incet in normal.

"Imi doresc ca acest parc sa inceapa sa functioneze. Ne-am impiedicat in hartii. Abia astept sa folosim energie verde pentru a fi un punct de reper pe harta Europei, in ceea ce priveste energia regenerabila. Faptul ca 30% din energia produsa va reveni Consiliului Local este un lucru deosebit de important. Cu banii pe care ii economisim in acest fel, vom putea sa construim locuinte sociale", a spus primarul Sorin Apostu.

 

Vezi si...

Tensiuni in USL Cluj! Remus Lapusan s-a certat Steluta Cataniciu: "Va rog sa taceti ca eu vorbesc acum" VIDEO

Cluj Napoca va fi alimentat din 2012 cu energie solara! Parcul fotovoltaic de 190 de hectare este cel mai mare din Romania

Comentarii Facebook