Secretul fericirii: Un studiu de 75 de ani. Vezi ce au descoperit experții


Omul de știință George Vaillant a coordonat un studiu pe o perioadă de 75 de ani, iar recent a publicat o serie de noi concluzii legate de lucrurile care aduc fericirea, dar și despre cele care au un potențial ridicat de a o distruge.

Anul trecut, Descopera.ro a publicat un articol despre o cercetare coordonată de George Vaillant care urmărea să divulge secretele fericirii. Din acest proiect au făcut parte mai multe studii printre care şi Grant Study, unul dintre cele mai cunoscute studii longitudinale.

Grant Study s-a desfăşurat pe o perioadă de 75 de ani, pe un eşantion de 268 de indivizi. În tot acest timp, cercetătorii au măsurat constant o serie de trăsături psihologice, antropologice şi fizice (de la tipuri de personalitate, IQ şi consum de alcool, până la relaţiile familiale) ale participanţilor, în scopul de a afla care sunt factorii de contribuie la prosperitatea individului.

Recent, George Vaillant, psihologul care a coordonat studiul pentru mai bine de trei decenii, a publicat Triumphs of Experience, o carte în care dezvăluie concluziile realizate în urma studiului. Printre acestea se numără şi „alcoolismul este o tulburare cu o putere distructivă foarte mare”. Vaillant scrie în noua sa lucrare că alcoolismul a fost principala cauză a divorţului în rândul bărbaţilor implicaţi în Grant Study şi soţiile acestora. Tulburarea a fost puternic corelată cu nevroza şi depresia (care are tendinţa de a apărea după abuzul de alcool) şi împreună cu fumatul a creat cel mai mare factor care a contribuit la mortalitatea timpurie.

O altă concluzie realizată în urma studiului a fot aceea că „peste un anumit nivel inteligenţa nu a contat”. Nu a existat nicio diferenţă semnificativă între venitul maxim al unui bărbat cu un IQ între 110–115 de puncte şi un bărbat cu IQ peste 150.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook