Aurora boreală va lumina cerul tot weekendul în mai multe părţi ale globului! Oamenii pot fi afectaţi în timpul furtunii geomagnetice


Aurora boreală s-a putut observa noaptea trecută în mai multe zone din ţară, inclusiv în Cluj. Oamenii au stat minute în şir cu ochii pe cer şi au fotografiat fenomenul neobişnuit pentru sud-estul Europei.

Fenomenul optic s-a datorat unei furtuni geomagnetice majore care a lovit Pământul. În doar 24 de ore, două pete solare uriaşe s-au unit şi au provocat erupţii solare din clasa X, adică cele mai puternice. În următoarele zile, cel puţin 5 astfel de valuri de radiaţii vor lovi planeta noastră. Cea mai nouă pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mare mare decât al Pământului.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani Cercetătorii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică au emis o avertizare de tip G4 - sever. Ei spun că avertizările la acest nivel sunt foarte rare, dar că suntem în faţa unui fenomen neobişnuit, în condițiile în care mai multe explozii solare se îndreaptă spre Pământ și s-ar putea combina.

„Ne aşteptăm ca mâine, pe 11 mai să ajungă la pământ materialul acela. Când ajunge la pământ, câmpul magnetic este deformat şi se pot produce anumite efecte. Sateliţii pot primi curent electric în plus”, a declarat Adrian Şonka, astronom, pentru Observator.

Oamenii pot fi afectaţi în timpul acestor fenomene magnetice!

Unii pot experimenta simptome precum dureri de cap, iritabilitate și modificări ale dispoziției în timpul acestor fenomene magnetice. Ultima furtună solară de o asemenea intensitate care a lovit Pământul a avut loc în 2005.

FOTO.  Dealul Feleacului, Cluj/Vlad Cărbune

Comentarii Facebook