Toscana din Ardeal: O grădină italiană superbă adună mii de turiști săptămânal/Bijuteria turismului transilvănean se află la doar două ore de Cluj


La doar două ore distanță de Cluj-Napoca, în satul hunedorean Banpotoc de pe Valea Mureşului, între Deva şi Simeria, un italian a amenajat, pe o suprafață de aproape patru hectare, o grădină botanică superbă, în stil renascentist italian. Grădina cu labirinturi din tufișuri, fântâni arteziene și felurite obiecte de decor vintage le permite vizitatorilor să se bucure un pic de „Toscana” în România.

Grădina se numește I Giardini di Zoe. Proprietarul ei, Giovanni Salvatelli, în vârstă de 77 de ani, a numit-o după nepoata sa, Zoe, după cum însuși povestea, într-un interviu pentru TVR, în 2020. „Într-o grădină găsești echilibru”, mai spune italianul. Asta mai poate însemna și numele grădinii, adaugă el.

2 ore durează, aproximativ, drumul de la Cluj-Napoca la Banpotoc cu mașina.

Deși a fost deschisă publicului din 2018, I Giardini di Zoe a devenit abia în ultimul an o atracție turistică serioasă pentru publicul tânăr. Pentru cei care vin, fac poze și le postează pe Instagram sau TikTok. „Cu câțiva ani în urmă, pe Facebook găseai majoritatea pozelor de la turiști, iar media de vârstă era undeva între 30 și 40 de ani”, spune pentru HotNews.ro Ramona Morar, cea care administrează, alături de soțul ei, grădina din Banpotoc.

f1.jpeg

Antreprenorul italian din zona Ancona, regiunea Marche, „pe partea cealaltă de Toscana” a folosit grădinăritul ca o formă de meditație, ca să scape de stresul cotidian: 

„Când lucram și eram nervos sau preocupat, veneam aici (n.r. în grădina de la Banpotoc) și în jumătate de oră mă relaxam. Sunt anumite locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, au o încărcătură pozitivă”.

Ienuperii care dau aerul de Toscana, după cum povestește administratora locului, au fost plantați „în prima toamnă petrecută aici, în 2003”.

„Marile plantări s-au făcut la doi, trei ani după, într-adevăr. Tot ce vedem aici, acum, s-a construit în circa 20 de ani. Și obiectele de decor pe care le vedeți, vaze, coloane, fatani din piatră vulcanică, și alte obiecte din fontă, au fost cumpărate de domnul Giovanni din Italia, din diverse anticariate, și apoi recondiționate”, explică Ramona Morar.

Un bilet costă 20 de lei și poți sta cât timp vrei. Programul de vizită începe la 09:00 și se termină la ora 20:00, cu ultima intrare la ora 19:00. Toate încasările care vin din bilete se reinvestesc în întreținerea ei, dar și în extinderea grădinii. În interior, există și o terasă unde poți bea cafea, sucuri sau bere și poți mânca înghețată.

superb.jpeg

Grădina are și câteva reguli stricte de vizitare

De exemplu, plimbarea în grădină se face doar pe aleile pietonale, iar copiii trebuie supravegheați de adulți pe toată perioada vizitei.

Nu este permisă intrarea cu animale, însă există „două boxe la umbră”, potrivit Ramonei Morar, unde câinii își pot aștepta stăpânii. La intrarea în grădină există și o parcare gratuită pentru cei care vin cu mașina personală.

De asemenea, este interzis accesul în grădină cu biciclete, role, trotinete, frisby și skateboard, notează sursa citată. 

ff.jpeg

Comentarii Facebook