Economic

Fabrica Clujana, scoasă la vânzare de Fisc. Terenul este o avere

   

Fabrica Clujana, mândria industriei românești și clujene, a fost scoasă la vânzare de Fisc pentru a fi recuperate datoriile către buget

 

Fiscul vizează terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează acum fabrica și care este ofertat la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA). Acum, datoriile Clujana se ridică la 13 milioane de lei, din care 5,1 milioane lei la bugetul de stat, 5,5 milioane lei contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate, conform profit.ro.

 

Fabrica a avut anul trecut un profit de 213.000 lei, la o cifră de afaceri de 9,9 milioane lei. Anul 2015, a fost unul negativ, însă, având pierderi de 3,2 milioane lei la o cifră de afaceri de 9,6 milioane lei. Fabrica avea anul trecut 301 angajați.

 

Fabrica de încălțăminte a fost înființată în 1911 de familia Renner, sub denumirea de ”Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial, ca societate pe acțiuni, a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România sub un nou nume, "Dermata". În 1948, fabrica a fost trecută în proprietatea statului de către regimul comunist și redenumită ”Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi ”Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final ”SC Clujana SA”. În anii de glorie, Clujana avea 8.000 de angajați.

 

După Revoluție, fabrica nu a mai fost rentabilă, iar dn 2003 Clujana a revenit în ”mâinile” statului, după ce privatizîrile au eșuat. Fabrica a fost preluată în 2003 de Consiliul Județean Cluj, care este și acționar majoritar.

rosal_dispecerat[1].png
5-12-2017, 22:04
6711 vizualizări
4 comentarii
LyLu8-12-2017, 12:44
Grigore Bâce, fostul șef al BNR Cluj a făcut mai multe plângeri penale și petiții în care acuză că o serie de lucrări de construcție derulate de fostul lider al PNȚCD, Radu Sârbu, și de soția lui, Patricia, i-au distrus locuința lui Bâce.

Cu toate că, potrivit fostului șef BNR Cluj, toate dovezile sunt de partea lui, instanțele și autoritățile clujene par la mâna fostului șef al FPS.

”La câteva luni după achiziția apartamentului, sub apartamentul nostru și adiacent, au fost achiziționate din imobil, de către numita Sârbu Andreea Patricia și soțul ei Sârbu Radu, cu suma de aprox. 460.000 euro, unu număr de 3 apartamente. Lângă apartamentul nr. 3, în curtea imobilului, se aflau 10 boxe, edificate din cărămidă și componente ale clădirii monument istoric, iar prima lipită de apartamentul 3 al numiților soți Sârbu, era boxa noastră. Familia Sârbu ne-a solicitat să le vindem această boxă de la parter, la un preț derizoriu, întrucât ei au mai cumpărat boxe în curte și vor să construiască o clădire. Întrucât am refuzat să le vindem boxa, aceștia ne-au amenințat că vor desființa conducta de apă care alimentează apartamentul nostru și conducta de canalizare, motivând că ar trece prin spațiul lor situat la parter. Conducta de apă și canalizare fac parte din coloanele care deservesc imobilul și sunt conducte comune, întabulate în cartea funciară a imobilului. Coloanele de apă și canalizare care urcau la etaj la apartamentul nostru erau pozate pe peretele comun și exterior al clădirii, iar racordurile individuale la bucătărie și baie erau realizate prin tavanul comun, despărțitor al proprietăților noastre (grinzi din lemn și tavan fals, între ele erau conductele). Numiții soți Sârbu au procedat în două rânduri la distrugerea racordurilor noastre de apă și canal la coloane (țevi principale comune), precum și la demolarea boxei de la parter. Consecințele faptelor soților Sârbu, care se văd și se mențin în prezent, constau în imposibilitatea utilizării apartamentului nostru după 7 ani de zile (lipsă apă și canal), apartament care s-a degradat din lipsa posibilității de încălzire, centrala fiind oprită din lipsă de apă, caloriferele apoi au înghețat”, explică Bâce..Fără autorizație

De asemenea, potrivit fostului șef al BNR, Cluj, ”tot fără autorizație, și tot ilegal, soții Sârbu Andreea Patricia și Sârbu Radu, au edificat/construit o clădire nouă din BCA în curtea interioară a monumentului istoric din piatră și cărămidă, situată la km. 0 al mun. Cluj-Napoca, pe amplasamentul boxelor. Soții Sârbu au încercat să ascundă abuzurile săvârșind ilegalități (încheind în 2010 contracte de vânzare-cumpărare pe boxele demolate de ei în 2008, prin presiuni asupra proprietarilor). Manevrele ilegale ale soților Sârbu sunt exprimate în Răspunsul scris dat de Ministerul Culturii și Cultelor, răspuns adresat Poliției Mun. Cluj-Napoca, și Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul de cercetare penală nr. 8613/P/2008 fila 221 dosar, al căror experți în monumente și care au vizitat clădirea anterior ca învinuita să bage buldozerul, după o expunere clară de motive, concluzionează: În acest caz s-a folosit pretextul "reparațiilor” pentru a construi acolo unde acest drept nu ar fi putut fi obținut pe cale legală. Terenul a fost eliberat și s-a executat o construcție pentru care nu există "autorizație de construire”. Fapta s-a produs deliberat, investitorul fiind avertizat că nu poate primi aviz pentru noi construcții în incinta parcelei monument istoric. În acest caz terenul de sub construcție are valoare mai mare decât construcția parazitară propriu-zisă, dar este neconstruibil (indicatorii CUT și POT sunt depășiți). În acest caz, achiziția imobiliară s-a făcut tocmai pentru a produce un abuz urban prin supraconstruire. Semnează director Maria Golban și consilier dr. arh. Virgil Pop. Red. Virginia Radeanu –consilier superior”, explică Grigore Bâce.Adio, București!

Radu Sârbu a fost inculpat într-un proces penal care a avut ca obiect vânzarea frauduloasă a unui hotel din București. Însă, în 2014, a fost achitat de instanța de fond a Tribunalului bucurești împreună cu ceilalți inculpați.Dosarul a fost tergiversat din anul 2001, când a Sârbu pierdut funcția de șef al FPS, care administra Hotelul București. Potrivit procesului, privatizarea însăşi a Hotelului Bucureşti este, după cum pretinde inculpatul Radu Sârbu, una politică, căci, în Consiliul de Administraţie al F.P.S. din 29.11. 2000, acesta îi încura­ja pe membrii C.A. să aprobe semnarea unui Act Adiţio­nal (o nouă privatizare, de fapt) deoarece el personal i-a cunoscut pe izrealieni „la ei acasă" şi aceştia „sunt tari”. Interogat de instanţă, Radu Sârbu a declarat: „Îi cunoşteam pe cumpărători în sensul că în ianuarie-februa­rie [2000], am participat la o vizită în cadrul delegaţiei preşedinţiale în Israel, unde, printre altele, am avut întâlnire şi cu oamenii de afaceri evrei vorbitori de limba ro­mână­; în această conjunctură l-am cunoscut şi pe d-l Eliahu Rasin, pe care însuşi ata­şatul comercial în Israel mi l-a prezentat…” (declaraţie de inculpat, pag. 83, vol. I, dosar penal nr. 42002/3/2012). În declaraţia martorului Alexandru Boariu, dată în faţa instanţei la data de 17.12.2013, arată că Radu Sârbu pretindea că jocurile sunt poli­ti­ce, făcute la nivel foarte înalt (ceea ce sugera implicarea preşedintelui Emil Constantinescu): „Am studiat dosarul [civil al privatizării S.C. Bucureşti-Turism S.A.] care s-a aflat în judecată la Î.C.C.J. [în 2000] şi am constat că nu sunt depuse toate actele la dosar, aspect care m-a determinat să îl contactez iarăşi pe preşe­dintele F.P.S., d-l Radu Ovidiu Sârbu… acesta a motivat că nu poate da înapoi, întrucât sunt raţiuni de natură politică în menţinerea contractului” (declaraţie de martor, pag. 302, vol. I, dosar penal nr. 42002/3/2012).

Patricia, soția lui Radu Sârbu, a fost avocat, dar s-a lăsat de meserie pentru a picta mobilă!
Pavel7-12-2017, 10:51
Fiscul vizează terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează acum fabrica și care este ofertat la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA).

Helo sunt lei tata. Ce fumezi?
Helo stiri De KK6-12-2017, 20:23
Cu siguranta nu sunteti informati, ar fi 3000 Euro pe mp la un mic calcul.
Stiri de Cluj7-12-2017, 10:50
27.800.00 de lei împărțit la 9540 mp = 2.900 de lei (630 de euro)

Cele mai citite ştiri din Economic

380 vizualizări
11-12-2017, 17:45
Bitcoin a stabilit un nou record! Moneda virtuală a sărit de 18.000 de dolari» Vezi tot
109 vizualizări
11-12-2017, 20:50
Autostrada MUZEU, Gilău-Nădășelu, e gata, dar va putea fi folosită numai din 2019 - VIDEO» Vezi tot
71 vizualizări
8-12-2017, 16:09
Puțin peste 600 de locuri de muncă neocupate în tot județul Cluj. Ce meserii se caută» Vezi tot
64 vizualizări
22-12-2016, 12:41
Fan Courier și-a dat afară toți angajații de la Cluj / UPDATE: Poziția Fan Courier Cluj» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?