Duminica 28 Aprilie

Minunatul Castel Banffy de la Răscruci a fost terminat și va putea fi vizitat în curând - FOTO


Minunatul Castel Banffy de la Răscruci urmează să fie inaugurat și apoi va intra în circuitul turistic. Renovarea acestui important obiectiv turistic a costat aproape 60 de milioane de lei, din fonduri ale Consiliului Județean și ale Uniunii Europene. 

Castelul Banffy de la Răscruci este situat în localitatea Răscruci din comuna Bonțida și poate fi vizitat rapid de pe drumul care leagă Clujul de Gherla.

Este un castel construit într-un stil neoclasic, undeva la începutul secolului al XIX-lea. Era reședința de vară a nobililor din familia Banffy, care stăpâneau și castelul învecinat de la Bonțida, unde are loc an de an Electric Castle. A fost amenajat și un lac în mijlocul amplasamentului din Răscruci. Clădirea actuală, așa-numitul pavilion, a fost construită după modelul castelelor nobiliare din Anglia și a fost realizat în așa fel încât decorul de lemn al holurilor și încăperilor, tâmplăria, elementele de ceramică au fost concepute undeva între anii 1875-1885. Castelul a devenit o clădire emblematică. În 1948, castelul a fost naționalizat, iar în perioada comunistă, a devenit o școală specială.

Clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare, era un monument pe cale de dispariție, așa că, în urmă cu cinci ani, am decis restaurarea acestei clădiri. Am făcut lucrări de conservare și restaurare, au durat doi ani și jumătate aceste lucrări, am găsit foarte greu o firmă specializată care să facă lucrările de acolo, pentru că, fiind o clădire de patrimoniu, ne-am dorit foarte mult să fie menținută în forma sa originală, s-a lucrat după fotografii și toate documentele prin care s-a putut afla cum arăta, de arhitectură, de culoare, de sculptură în lemn, tot ce exista acolo. A fost o lucrare amplă”, a declarat Alin Tișe, la Napoca FM

Castelul poate găzdui până la 150 de persoane și va fi deschis publicului larg. ”Va fi folosit pentru evenimente culturale, pentru vizite, evenimente personale, familiale, simpozioane, tot ceea ce poate găzdui un astfel de palat. În jurul castelului, avem 4 hectare de pământ, gazon, curte, grădină amenajată cu un lac, arată foarte bine. În sfârșit, terminăm luna aceasta, după atâția ani. Încercăm o creştere a potenţialului turistic, să adăugăm încă un obiectiv restaurat şi anume Ansamblul Monument Istoric Castel Bánffy din Răscruci. Încercăm să punem în valoare ansamblul prin includerea într-un circuit turistic prin sprijinirea dezvoltării de evenimente culturale. Pot intra până la 100-150 persoane în interior, are un subsol cu o cramă generoasă. Pot fi evenimente şi mai puţin numeroase. Încercăm să facem şi parcări generoase prin cumpărarea de teren. Va avea tot ce înseamnă funcţionarea unui castel”, a mai subliniat Alin Tișe.

394382111_2446042242270169_1761640280327647260_n.jpg

Foto: Termoworld Hydrosfer

Comentarii Facebook