Salina Praid, închisă temporar din cauza inundațiilor! Experții de la UBB au găsit soluția pentru una dintre cele mai cunoscute saline transilvănene


Din cauza infiltrațiilor de apă în subteran, apărute în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă, activitatea Salinei Praid din județul Harghita s-a sistat temporar. 

Miercuri, Ministrul Economiei a anunțat că Societatea Națională a Sării S.A a decis oprirea temporară a activității de producție și vizitare în Salina Praid, scopul fiind acela de a proteja atât personalul, cât și vizitatorii de inundațiile rezultate în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă.

„Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş intervin de mai multe zile cu oameni şi utilaje cu scopul de a îndepărta sursa de infiltraţie. Astfel, în ultimele zile, a fost deviat cursul pârâului Corund şi au fost realizate mai multe lucrări de consolidare a malului drept, prin completări în corpul digului de protecţie. Aceste operaţiuni s-au efectuat cu scopul minimizării efectelor pătrunderii apei provenite din râul Corund în subteran”, au declarat reprezentanții Administrației Apele Române, conform News.ro 

Experții de la UBB s-ar putea să fi găsit soluția

Experții tehnici de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, alături de Universitatea din Petroșani au ajutat la punerea în practică a soluției tehnice identificate și anume, realizarea unui baypass cu o lungime de circa 120 de metri, format din trei linii de țevi. 

„Prin intermediul acestei soluţii, se urmăreşte îndepărtarea scurgerii naturale de pe sectorul cursului de apă adiacent terenului celui mai expus la infiltraţii, creând un front de lucru atât pentru identificarea căilor de pătrundere ale apei, cât şi pentru realizarea unor lucrări viitoare.

Pe termen lung, vor fi realizate pe râul Corund mai multe studii (geotehnic, hidrogeologic şi hidrologic), respectiv pe sectorul din amonte de secţiunea canionului Praid”, a adăugat sursa menționată. 

Comentarii Facebook