Casa Regelui Charles din Ardeal se redeschide pentru vizitare. Va găzdui și o expoziție a unui celebru fotograf britanic


Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate din România, vizitat și apreciat atât de români, dar mai ales de turiștii străini. Satul Viscri din Brașov a devenit popular în Europa după ce prințul Charles a cumpărat o proprietate în această localitate.

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare. Șura reconvertită a proprietății tradiționale săsești găzduiește, în premieră în România, expoziția „The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995’’. Expoziția temporară aduce în fața publicului o selecție de 42 de fotografii realizate de fotograful britanic Barry Lewis pe parcursul vizitelor sale în zonă atât înainte de 1989, cât și în anii următori.

„M-am întors în Transilvania pe 6 ianuarie 1990. Era o iarnă aspră și înghețată. Am înțeles că lucrurile nu s-au schimbat în bine când, ajuns la câțiva kilometri de oraș, am văzut culoarea zăpezii schimbându-se din alb în gri și am întâlnit niște ciobani cu turma lor de oi albe înnegrite. Sursa negrului erau 7 coșuri de fum de mărimea unor silozuri de rachete menite să protejeze oamenii de poluare, dar având filtrele în mare parte distruse.

În Copșa Mică oamenii erau negri, zăpada era neagră, casele erau negre, copiii erau negri și nimic nu creștea în câmpurile negre din jur. Pe măsură ce mergeam pe crusta înghețată a zăpezii întunecate, fiecare pas lăsa o urmă albă, un fel de negativ fotografic și mă simțeam intrat într-o lume suprarealistă în care totul era întors cu susul în jos”, își amintește Barry Lewis.

Acesta surprinde dezolarea și reziliența locuitorilor orașului în mijlocul întunericului generat de fabricile Carbosin și Sometra. 

Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie. Peste 38.000 turiști români și străini au trecut pragul casei regelui în anul 2023.

Satul Viscri face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, se regăsește în ghiduri turistice internaționale și a fost sursa mai multor reportaje în presa de la noi și în cea internațională. Viscri este poziționat între Brașov (80km) și Sighișoara (40km) și la 8 km de drumul european E60, cu acces din localitatea Bunești. Cea mai scurtă cale să ajungi la Viscri porneşte din Drumul Naţional 13. Turiştii care circulă între Braşov şi Sighişoara trebuie să părăsească drumul naţional la Buneşti.

Comentarii Facebook