Tărâmul viperelor cu corn din Munții Apuseni. Șerpii veninoși păzesc comori ale naturii


În Munții Apuseni se ascunde o diversitate biologică bogată și fascinantă, printre care se numără și 10 specii de șerpi. Cu toate că în cultura populară aceste reptile au fost adesea asociate cu frică și pericol, protejarea lor este esențială pentru menținerea echilibrului ecologic.

Un grup de exploratori ai naturii din Munții Metaliferi a avut parte de o întâlnire neobișnuită într-o rezervație din Hunedoara. O viperă cu corn le-a apărut în cale drumeților și s-a lăsat fotografiată. Nu a fost singura apariție a viperelor cu corn în Măgurile Băiței, scrie Adevărul.

Aflate la 20-30 de kilometri de municipiul Deva, satele comunei Băița sunt înconjurate de șirurile de munți bogați în zăcăminte metalice. La vest de comuna Băița din Hunedoara, vulcanii stinși impresionează prin înfățișarea lor neobișnuită, care i-a făcut cunoscuți de-a lungul timpului. Cel mai proeminent dintre ei este Muntele Setraș, vizibil de la zeci de kilometri, datorită formei sale de piramidă alungită, ca vârful Retezat, ce aduce aminte de muntele care se vede la orizont, de pe culmile sale, în zilele senine.

În adâncurile lor, oamenii au dăltuit rocile dure, magmatice, în căutarea bogățiilor pământului: aur, argint, plumb, cupru și metale rare. De cealaltă parte a comunei, se întind Măgurile Băiţei din Munții Metaliferi, o rezervație naturală de peste 250 de hectare, din comuna Băița din Hunedoara care cuprinde numeroase peșteri, unele locuite de oameni în preistorie, notează sursa citată.

Foto. Claudia Danău, Eco Edu Natura/Vipera cu corn în Munții Metaliferi

Comentarii Facebook