Untold a schimbat integral gazonul pe Cluj Arena în 2021, iar în doi ani a ajuns praf! Fără încălzire, nici cel de acum nu va rezista


Cluj Arena are acum un gazon nou, după ce acum 2 ani, cei de la Untold au plătit pentru schimbarea integrală a suprafeței. Acum, gazonul a fost schimbat din nou, integral, pe banii Consiliului Județean Cluj. 

În 2021, a fost pentru prima dată de la inaugurarea stadionului, în 2011, când gazonul a fost înlocuit complet, fără cârpeli. 

Gazonul a fost schimbat în totalitate cu unul similar, indicat de forul administrativ județean, având următoarele specificații: grosime de 5 cm, Iolium perenne 100%, densitate 95-98%, înălțimea firului 2,5 cm”, au afirmat atunci cei de la CJ Cluj.

Costurile pentru înlocuirea gazonului s-au ridicat la 150.000 de euro. Atunci, Festivalul a plătit peste 600.000 de lei taxă de închirere a arenei.

Noul gazon oferă condiții excelente de joc, permițând desfășurarea tuturor tipurilor de competiții sportive, inclusiv a celor de înalt nivel. Așa cum am promis, pentru înlocuirea suprafeței de joc nu au fost folosite fonduri publice, organizatorul festivalului Untold asumându-și sarcina de a schimba în întregime gazonul, pe cheltuiala sa”, transmitea președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Tișe a revenit după un an și a schimbat placa

În 2022, tot Alin Tișe spunea că gazonul nu a fost schimbat niciodată integral. ”Vă pot spune că gazonul nu a fost schimbat de 10 ani în totalitate și este momentul să o facem”, declara Tișe. 

Președintele Consiliului Județean Cluj spunea că ”U” Cluj achită o taxă foarte mică pentru închirierea stadionului și că este deschis la propuneri prin care clubul clujean sau un alt privat să suporte costurile de întreținere ale stadionului.

Sunt multe cheltuieli pe care ”U” Cluj nu le plătește. Întreținem gazonul, sistemul de iluminat, sistemul de încălzire în gazon, parcarea, turnicheții… U Cluj plătește cea mai mică taxă din România pentru un stadion. 1000 și ceva de euro cu tot cu antrenamentele de dinaintea jocului pentru că s-ar redus în timpul pandemiei. Acesta este tot un avantaj. Pot să accept că experiența noastră nu a fost la nivelul celor din Madrid sau alte părți, dar și clima este foarte importantă. Înțeleg că e vorba de climă foarte mult.

Nu ne permitem să ținem pornit permanent sistemul de încălzire în acest moment, ca să ții firul de iarbă la o temperatură constantă de primăvară. Poate tot noi am greșit, poate trebuia să administreze arena un privat sau „U” Cluj sau un sponsor de-al lor. Eu sunt deschis la orice formulă. Dacă mâine aș ști că s-ar aduce mult mai mulți bani la județ și nu am mai cheltui bani de la buget aș face mâine o astfel de formulă”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, conform Prosport.ro.

Chiria achitată (în 2022) de FC Universitatea Cluj Consiliului Județean pentru un meci pe Cluj Arena a variat între 4.000 de euro + TVA (pentru meciul cu UTA) si 9.000 euro + TVA (pentru meciul cu Sepsi, primul după seria de partide jucate la Mediaș la începutul sezonului). La chirie se adaugă de fiecare dată și costul utilităților consumate pe perioada închirierii stadionului”, au contraatacat cei de la U Cluj.

În aprilie 2023, Consiliul Județean a plătit 2.623.627,72 lei, plus TVA, pentru a înlocui gazonul și toată instalație din subsol. 

Odată cu finalizarea montării rulourilor de gazon, firma care asigură mentenanța suprafeței de joc a început etapa de pregătire pentru meciul de joi, 27 aprilie 2023, dintre echipele de fotbal ”U” Cluj și UTA Arad. În acest sens, vor fi realizate cilindrări ușoare, tunderi bidirecționale cu aspirare și periere, fertilizare, montarea porților de joc și, respectiv, marcarea terenului, anunță Consiliul Județean Cluj.

„U” va disputa meciul de luni, 24 aprilie, cu CS Mioveni, la Mediaș. Universitatea Cluj şi CS Mioveni s-au mai întâlnit de șase ori în principala competiţie internă, de două ori s-au impus clujenii, un joc a fost câştigat de argeşeni, iar alte trei partide s-au terminat la egalitate.

Fără utilizarea încălzirii, schimbarea gazonului din aprilie 2023 poate fi degeaba.

VIDEO. Gazonul de pe Cluj Arena, schimbat integral! Lucrările trebuiau să fie gata în 19 aprilie 

Comentarii Facebook