Alex Chipciu, interviu fără perdea: Oamenii din Cluj sunt toți cu „U”, dar ai nevoie și de bani ca să ajungi la performanța CFR


Alexandru Chipciu (33 ani) a fost protagonistul celei mai surprinzătoare mutări în această vară. De la CFR Cluj, Alex a ajuns să joace pentru „U”, în pofida rivalității aprinse între cele două formații clujene. Au urmat momente grele pentru nou-promovată, Universitatea Cluj a ajuns după 7 ani pe prima scenă a fotbalului românesc, însă acum luptă pentru a ieși din subsolul clasamentului. Într-un interviu acordat Știri de Cluj, mijlocașul Alex Chipciu a vorbit despre problemele echipei, de ce „U” n-a reușit să se impună, dar și care ar fi soluția pentru ca clujenii să vadă într-un final o Universitate puternică care luptă pentru titlu, nu pentru supraviețuire în prima ligă.

Știri de Cluj: Universitatea a început primul sezon de Liga 1, după 7 ani, cu mult entuziasm, însă acum luptă pentru a ieși din subsolul clasamentului. Ce n-a mers, care sunt problemele echipei și de ce „U” n-a reușit să se impună, deși am văzut băieții luptând de multe ori pentru un rezultat pozitiv?

Alex Chipciu: Da, e o situația paradoxală cumva. Deși noi nu suntem pe o poziție confortabilă în clasament, antrenorul nostru e dorit de Universitatea Craiova, a apărut în presă. Pare că am lăsat o impresie bună, dar în același timp n-avem punctele necesare. Cred că clar am avut meciuri în care trebuia să câștigăm și am ratat foarte multe ocazii. Ar putea fi vorba și de calitate la finalizare, dar câteodată poți să șutezi 1 cm într-o parte și e gol, în cealaltă e bară. Se întâmplă astfel de momente în fotbal. N-aș spune că am fost imaturi pentru că avem jucători cu experiență, dar în unele jocuri am fost naivi. 

Știri de Cluj: Crezi că o schimbare masivă a lotului ar fi soluția sau ar trebui să se continue pe aceeași bază?

Alex Chipciu: Nu prea sunt de acord cu așa multe schimbări, adică clar trebuie să creezi o bază. Acum, la finalul turului deja ne-am închegat mult mai bine față de cum a fost în prima parte a campionatului. Atunci, chiar dacă aveam meciuri foarte bune, simțeam că nu ne știam atât de bine și atmosfera din cadrul grupului nu era la fel de bună. Și clar cu câțiva jucători buni care ne-ar putea ajuta, ar fi foarte bine. 

Dar chiar dacă schimbi jucătorii, nu ai nicio garanție că vor veni jucători care se vor adapta și o să ai rezultate. Schimbările masive pot aduce niște dezavantaje. Eu cred că ne-ar trebui câțiva jucători și să menținem baza. Nu aș vrea să mă bag în partea de antrenorat, dar probabil ne-ar trebui un jucător care să marcheze goluri multe, pentru că noi am avut foarte multe ocazii și n-am marcat. Chiar dacă Bălan a marcat câteva goluri în timpul campionatului, dar și în extreme cred că puteam să marcăm goluri. Poate ne-ar trebui un jucător care marchează din nimic, chiar dacă știm că-s mai greu de găsit jucătorii ăștia, pentru că îs și mai scumpi. 

Știri de Cluj: S-a discutat foarte mult în presă despre starea gazonului de pe Cluj Arena, vezi asta ca fiind o cauză reală pentru rezultatele mai puțin favorabile din ultimele meciuri sau ar fi doar o scuză?

Alex Chipciu: Cred că depinde de meciuri. Dacă joci un meci cu Steaua sau cu CFR, echipele mai puternice din campionat, un astfel de teren te avantajează. Ei au un plus de calitate în pase sau calitatea individuală e mai bună. Automat pentru noi e un plus un teren mai greu. Dar acum când am avut un meci cu UTA, unde noi trebuia să câștigăm, și UTA în a doua repriză a căzut din punct de vedere fizic și noi am căzut peste ei, cred că un teren bun, în astfel de meciuri, când ai nevoie de victorie te ajută mai mult. 

Așa vorbind la modul general, aș spune că infrastructura contează foarte mult, pentru că atunci când e terenul bun și jucătorii pasează mai bine, viteza de joc e mult mai mare. Și noi vrem un teren bun, dar în același timp ar părea penibil să spun acum că noi suntem în poziția asta pentru că nu avem terenul bun, nu este o cauză. 

Știri de Cluj: Ai jucat în Belgia, Cehia, pe cele mai mari stadioane din Europa, ai dat de un teren mai rău de atât?

Alex Chipciu: N-am văzut niciodată. În Belgia toate erau „billiard” și clima de acolo era fabuloasă. Vara era puțin răcoare și ploua mult, iarna nu era frig, dar și terenurile erau încălzite. În România și când eram copil, mă duceam la naționala României să mă uit, țin minte când a jucat România-Norvegia pe un noroi incredibil, era doar noroi pe Ghencea și era meci de calificare. Cred că ne-au bătut 1-0 atunci. În aceeași campanie de calificare am prins Danemarca, au pus nisip și era plajă, deci noi probabil am avut mereu probleme cu terenul. La noi probabil oamenii care ar trebui să se ocupe de teren, nu se ocupă dacă nu e calitatea lui bună, aici suferim.

pentru u.jpeg

Știri de Cluj: Mai e jumătate de sezon, care ar fi planurile tale după finalul campionatului? Sezonul viitor te vom vedea tot în tricoul Universității?

*Alex Chipciu a semnat un contract cu Universitatea Cluj până în vara anului 2023

Alex Chipciu: Sincer, nu m-am gândit deloc. Înainte aveam asta, să mă gândesc non-stop la viitor. Tot timpul gândeam și ratam prezentul, nu mă bucuram de el, acum sincer nu m-am gândit. Mă simt foarte bine aici și mă gândesc doar la momentul ăsta. Nici nu am vorbit cu altcineva să plec în altă parte. Îmi place și echipa și entuziasmul, te simți ca la un club mare chiar dacă nu avem o poziție acum și „U” Cluj nu a fost în prima ligă de mult timp. „U” Cluj are ceva, istoria din spatele echipei. Chiar dacă echipa nu a fost de mult timp în prima ligă, oamenii sunt alături de ea în continuare. E mare lucru, în ziua de azi se urmărește doar performanța. O să văd și cum sunt la nivel fizic, dacă sunt la un nivel bun aș mai juca. În ultimele meciuri m-am simțit din ce în ce mai bine fizic.

Știri de Cluj: De ce are nevoie „U” pentru a lua titlul?

Alex Chipciu: Ca să te bați la titlu îți trebuie niște bani de primă ligă. Și Rapid de exemplu, când au promovat, îi luau în derâdere, că n-au ce să facă. Însă au fost aproape să joace în play-off, iar anul ăsta deja se bat acolo sus. Toată lumea și-ar dori ca „U” Cluj să facă performanță, să fie de exemplu în locul CFR-ului. Oamenii din Cluj sunt toți cu „U” Cluj, dar ai nevoie și de bani ca să ajungi la performanță, pentru că cine domină campionatul în ultimii ani? CFR Cluj care bagă cei mai mulți bani, patronul lor a băgat cei mai mulți bani din fotbalul românesc în ultimii ani. Și patronul Stelei (FCSB) bagă, dar pe alt principiu, să crească tinerii jucători, să facă un profit mai mare pe viitor, nu neapărat o performanță imediată. 

Ai nevoie de bani și oameni care să gestioneze situația. „U” Cluj este o echipă care trebuie să fie în play-off. Ținând cont de emulația din jurul clubului ar trebui să fie un club de play-off. Mai ales dacă ne gândim că în ultimii ani au fost echipe care n-au avut așa o mare emulație în jurul lor, Clinceni, Voluntari, ce nu au suporteri. Sper pe viitor „U” Cluj să fie în play-off și să se bată la campionat. 

Știri de Cluj: Ai recuperat restanțele de la CFR?

*Potrivit unor informații apărute în presă, Chipciu ar fi trebuit să primească la rezilierea contractului, restanțele financiare de la CFR Cluj, care s-ar ridica la nu mai puțin de 300.000 de euro.

Alex Chipciu: Încă nu am voie să vorbesc despre ce am semnat pentru că aveam o clauză de confidențialitate. O parte din bani i-am luat, iar acum sunt la comisie pentru alți bani. La o parte din bani am renunțat și când am venit la „U”, dar acum sunt în grafic cu datoriile. Bine, vorbim despre datorii vechi, pe care trebuia să-i iau demult, dar așa ne-am înțeles să-i iau acum.

Știri de Cluj: Știm că urmezi cursurile școlii de antrenori și îți dorești să urmezi această carieră, de cine te vezi mai apropiat ca stil, de Dan Petrescu sau de Eugen Neagoe. Cu alte cuvinte, un antrenor mai dur sau mai apropiat de jucători?

Alex Chipciu: Cert e că una gândești ca jucător, alta gândești ca antrenor. Dar n-aș spune nici că Dan Petrescu era un antrenor foarte dur, adică ok, punea presiune. Dar mai ales în România, mi-am dat seama că merge stilul ăsta și trebuie să ai parte și de presiune. La mine au fost alte probleme cu Dan Petrescu și nici nu vreau să mai vorbesc pentru că am vorbit foarte multe la subiectul ăsta. Dar în același timp are și plusuri, a câștigat multe campionate în România și o să mai câștige la cum se joacă aici. Aș spune și de domnul Neagoe că are un stil de a organiza lucrurile și de a conduce puțin echipa ca să nu fie chiar atmosferă libertină la echipă. Eu am observat că treaba asta merge în România, pe jucătorii români dacă îi lași prea liberi nu gestionează bine situația și răspund mai bine la stres și la organizare mai bună. În Belgia, după cum ziceam, pierdeai un meci aia era, în România lucrurile încă nu merg ca acolo, și aș spune că se aseamănă ca organizatori și Dan Petrescu și domnul Neagoe. Dar până îmi iau licența de antrenor, o să am timp să mă gândesc la asta.

Citește și: Alex Chipciu, fotbalistul Universității Cluj, despre greșeli în carieră și rolul de tată. Are patru fetițe minunate: „Multă lume mă compătimește”

Foto: FC Universitatea Cluj

Comentarii Facebook