Viceprimarul comunei Gilău, acuzat de localnici că încearcă să „maghiarizeze” comuna. Își dorește nume ungurești pentru mai multe străzi


Viceprimarul din Gilău, Okos Carol, este acuzat de localnici că încearcă să „maghiarizeze” comuna, după ce a susținut că mai multe străzi ar trebui să aibă denumiri ungurești. 

Străzile din Gilău nu au avut nume maghiare, exceptând perioada ocupației horthy-iste între 1940 – 1944. În timpul comunismului nu erau, după 1989 nu erau”, a declarat un locuitor al Gilăului. 

Nu este nicio tradiție să fie  străzi cu denumiri maghiare în comună cum insistă viceprimarul Okos, care e maghiar. De ce e nevoie de așa ceva, de ce vine cu astfel de propuneri care au rolul de a învrăjbi populația Gilăului? Este o atitudine provocatoare”, a mai spus un localnic. 

Locuitorii din Gilău cer ajutorul Comisiei județene de atribuire de denumiri să nu avizeze noile nume propuse de viceprimarul Okos Carol.

Soluția cea mai bună: schimbarea lui Okos din funcția de viceprimar, spun localnicii

De asemenea, locuitorii solicită intervenția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care să intervină la primarul Gelu Topan astfel încât într-o ședință a Consiliului Local al comunei Okos să fie schimbat din funcția de viceprimar.

În Gilău, populația majoritară e cea românească, nici țiganii, care sunt mulți, nu au emis pretenții să fie străzi denumite în limba lor. De ce Okos vrea să nu fie pace între locuitorii comunei”, s-au întrebat locuitorii.

Astfel, în ședința Consiliului Local Gilău, viceprimarul Okos a propus ca mai multe străzi, inclusiv cea pe care locuiește primarul, să aibă nume maghiare.

Strada Viena, din Gilău, se va numi strada Kisbecs

Din propunerile făcute, au fost acceptate doar trei, și anume strada Roșfed care devine Rozsfold, Husași devine Huszasi și Viena devine Kisbecs. Toate propunerile se trimit Comisiei județene de atribuire de denumiri, apoi lista se supune aprobării și votului în Consiliul Local Gilău, notează cluj24.ro. 

Conform ultimului recensământ din 2011, în comuna Gilău, la o populație totală de 8300 de locuitori, s-au declarat maghiari 722 iar romi 646.


Comentarii Facebook