Un candidat la functia de rector al UBB Cluj acuza ca universitatea este uzina de diplome VIDEO


Vincze Eniko, candidat la functia de rector al UBB Cluj, sustine ca sistemul Bolognia: 3 ani facultate, 2 ani masterat si 3 ani doctorat, "duce cu ideea la acea fabrica care produce repede".

Prezenta in emisiunea Stiri de Cluj LIVE, Vincze Eniko a enumerat cinci puncte negative din activitatea UBB Cluj, pe care ar putea incerca sa le rezolve daca va castiga alegerile.

Primul punct negativ este "cresterea numerica si cantitativa a universitatii din toate punctele de vedere, care a fost greu gestionata. O proprie provocare fata de care nu a gasit intotdeauna raspunsurile cele mai bune. Au reaparut stiintele sociale, pe care pana in 1990 nu le aveam. S-au diversificat stiintele naturii, studiile umaniste. Fiecare si-a dat drumul, dar s-a crezut atunci ca e bine sa se dezvolte in facultati separate. Asa avem 22 de facultati. In lume, la cele mai multe universitati vezi 3-4 facultati mari, care includ departamente sau sectii. Asta a fost bine pana la un anumit punct pentru ca a dat spatii unor programe academice si de dezvoltare si atunci as mai intra la doua - trei aspecte care s-au dovedit a fi nebenefice si anume faptul ca s-a fragmentat atat de mult universitatea a redus sansa de a avea o colaborare interdisciplinara. Nu vorbesc despre colaborarea dintre stiintele umaniste si stiintele naturii, cu toate ca ar trebui sa fim acolo si sa facem niste programe impreuna", a spus Vincze Eniko.

Un alt punct ar fi "mobilitatea studentilor si a cadrelor didactice spre universitati europene nu a fost suficient exploatata. Sistemul Bolognia, unul dintre punctele tari ale lui, este tocmai facilitarea mobilitatii europene. Transferul si recunoasterea diplomelor. Aici suntem deficitari, dar cred ca este deficitara toata Europa".

Vincze Eniko sustine ca sistemul de studii produce studenti pe banda rulanta. "S-a trecut prea brusc la sistemul Bolognia, prea repede fara sa fi fost analizate toate implicatiile si toate consecintele. Ma gandesc aici la sistemul de trei ani licenta, doi ani masterat si trei ani doctorat. Este un sistem imposibil. Este un sistem care ne duce cu ideea la acea fabrica care produce repede si mult si nu mai are timp sa se gandeasca la calitate sau la aspectele umane ale statutului de cadru didactic sau student. Daca ne gandim la doctorat este imposibil sa iti faci un doctorat, de aceea se fac doctorate la duzina, care nu pot sa produca acea calitate de care ai nevoie ca sa intri in competitie cu altii", a spus candidata la functia de rector al UBB Cluj.

Vincze Eniko reclama si atmosfera de suspiciune si teama din universitate. "Aceasta atmosfera incarcata de suspiciuni, tensionata, de neincrederea unuia in celalalt. De inabilitatea de a colabora, de a comunica si poate cel mai dureros lucru: oamenii nu mai spera ca pot schimba ceva si acest lucru se vede si in modul in care se deruleaza alegerile si de gradul de interes al cadrelor didactice", a mai adaugat Vincze Eniko.

 

Vezi AICI intreaga emisine.


Comentarii Facebook