UBB crește numărul locurilor scoase la concurs în fiecare an, nu și numărul căminelor. Aproape 30.000 de locuri scoase la admiterea de vară 2023


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, peste 29.000 de locuri la licență și master. În ultimii ani, UBB și-a mărit treptat oferta locurilor disponibile, făcând-o tot mai generoasă, nu s-a făcut mai generoasă însă și „oferta” spațiilor de cazare. 

În cele 17 cămine studențești ale Universității Babeș-Bolyai sunt aproape 6000 de locuri. O cifră foarte modestă, raportat la numărul de studenți, care în ultimii ani a fost peste 50.000. Așadar, infrastructura UBB este depășită, iar prețul chiriilor crește exponențial în Cluj inclusiv din cauza numărului de studenți nou-veniți în oraș, care continuă să crească. 

Pentru anul universitar 2022-2023, UBB a scos peste 28.000 de locuri la concurs pentru licență și master la admiterea de vară. În acest an, numărul a crescut, la peste 29.000. 

Universitatea Babeș-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.892 de locuri în regim cu taxă și 2.980 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. 

UBB are cea mai mare comunitate academică din țară, în acest context și infrastructura de care dispune ar trebui să fie pe măsură. Peste 5000 de locuri în cămine, pentru o universitate cu 50.000 de studenți, acesta este raportul și nu pare a fi unul tocmai corect.

La începutul anului 2022, rectorul UBB, Daniel David, vorbea în cadrul unui interviu pentru Știri de Cluj despre cum vede conducerea UBB problema lipsei locurilor de cazare pentru studenți. Daniel David spunea că UBB va încerca să mărească numărul de locuri dezvoltând un cămin studențesc în zona „Cluj Innovationa Park”, în parteneriat cu Primăria. Chiar și așa, nu vor fi mai mult de 600 de locuri noi, iar pe viitor conducerea UBB așteaptă „să se implice și alte autorități” pentru a găsi soluții la această problemă. Între timp, cea mai mare universitate din țară scoate la concurs tot mai multe locuri.

Locurile în cămine și câte persoane stau într-o cameră sunt stabilite de către studenți, totul este foarte descentralizat. Studenții decid câți vor să stea în cameră și la ce nivel de confort. Dar e drept că sunt puține locuri, raportat la numărul de studenți. Eu mereu am spus, nu doar de locurile din cămin, că infrastructura academică a UBB este depășită. Noi am crescut în cea mai mare universitate a țării, dar am rămas cu aceeași infrastructură academică și administrativă: locurile în amfiteatre, sălile de seminar și sălile de curs. În timp ce, studenții au standarde mai înalte și de predare, nu mai acceptă să se înghesuie în amfiteatre, vor să aibă spațiu. De aceea am și început această politică de a construi, a cumpăra și a ne dezvolta pe latura academică. 

Pe latura căminelor am încercat să facem același lucru. Am încercat să construim un cămin în campusul Hașdeu și am avut o serie de probleme cu vecini care s-au „trezit” brusc că Hașdeu este spațiu studențesc și s-au opus construirii căminului, căci studenții vor face gălăgie, chefuri și așa mai departe. A fost halucinant pentru mine să descopăr că există clujeni care stau în jurul campusului Hașdeu și care descoperă că în jurul Campusului Hașdeu sunt tineri și se distrează. Am încercat să ne luptăm, dar până la urmă nu am reușit. 

Vom dezvolta un cămin studențesc de câteva sute de locuri, în noul proiect  pe care îl avem cu Primăria, „Cluj Innovationa Park”, o să dezvoltăm acolo un cămin și o să ne extindem căminele pe care le avem. Încercăm să mai construim câte o aripă atașată fiecărui cămin sau să mai urcăm câte un etaj, pentru a crește numărul de locuri, dar și așa o să fie puține pentru UBB, căci UBB este o universitate atractivă. Studenții vin, încercăm să creștem numărul de locuri în cămine, dar nu este ușor. Aștept să ne ajute, să ne ajute și CJ Cluj și Primăria. Acum Primăria ne-a ajutat cu terenul din „Cluj Innovationa Park” pentru a construi acel cămin de 500/600 de locuri, aștept să se implice și alte autorități fiindcă, repet, toată lumea crede că UBB-ul este o universitate care are multe clădiri. Avem multe clădiri, dar cum am spus anterior, suntem și mulți și mari, iar clădirile pe care le avem nu ajung. 

Întâi vreau să asigur o infrastructură academică și inclusiv administrativă, prin administrativă mă refer la locuri în cămine pentru studenți, ca să fie lumea mulțumită măcar la niște standarde minimale, iar după aceea ne vom gândi cum ne dezvoltăm pe latura academică. Căminele vor rămâne mereu o prezență de care trebuie să ținem cont, deși și acolo dacă mulți studenți vor veni la învățământ la distanță, s-ar putea să nu fie presiunea atât de mare, dar astea sunt proiecte pe termen mediu și lung. Pe termen scurt și termen mediu nouă ne trebuie infrastructură. Deci da, am încercat, n-am reușit în varianta pe care am mers inițial, căutăm alte variante. Avem la CNI depuse aceste proiecte pentru a extinde spațiile de locuit pentru studenți în campusul Hașdeu”, declara Daniel David pentru Știri de Cluj.

Comentarii Facebook