UBB Cluj propune reorganizarea administrativa pe 19 regiuni. Clujul s-ar numi judetul Somes VEZI HARTA


Cadrele universitare de la Facultatea de Geografie a UBB Cluj au realizat un proiect de reorganizare teritoriala a Romaniei in functie de necesitatile economice si sociale.

Profesorii clujeni sustin ca implicarile politice in aceasta chestiune extrem de sensibila face mai mult rau.

Proiectul este coordonat de profesorul Pompei Cocean, prorector al Universitatii Babes Bolyai si sef al catedrei de Geografie Regionala, care a declarat ca Romania ar trebui sa fie impartita in 18 regiuni, plus o metropola formata din municipiul Bucuresti si judet Ilfov.

"Proiectul are la baza realitatile teritoriale ale Romaniei. Daca in societatea romaneasca s-a pornit discutia despre remodelarea statala si este purtata mai mult in sfera politica si mai putini de specialisti in planificare geografica, este de datoria noastra sa ne spunem opiniile, fundamentate stintific. In aceasta harta exista 18 regiuni si o regiune metropolitana. Nu exista o necesitate stringenta. Parerea mea ca o necesitate de regionare, in prezent, nu exista. Exista posobilitatea optimizarii si a perfectionarii sau a remodelarii organizarii statale", a declarat profesorul Pompei Cocean.

Echipa de profesori clujeni au definitivat studiul privind reorganizarea teritoriala abia in aceasta saptamana, marti, iar concluziile au fost trimise partidelor politice parlamentare, Guvernului si la presedintele Traian Basescu.

Noile judete ar urma sa poarte nume istorice. Zona care va cuprinde judetele Cluj si Bistrita Nasaud poarta numele Somes, iar cea formata din judetele Timis, Caras Severin si o buna bucata din Arad, regiunea Banat.

"Avem ca noutate infiintarea unei regiuni care va purta numele Baragan, compusa din judetele Calarasi si Ialomita. Aceste doua judete nu sunt foarte bogate si atunci infiintarea acestei regiuni va permite atragerea de fonduri de la UE care are programe de dezvoltare a unor regiuni, cu predilectie, nu foarte dezvoltate. Denumirile date de noi acestor regiuni se suprapun entitatilor atestate istoric cum este si regiunea Muresul Superior care are in compunere actualele judete Mures si Harghita", mai precizat profesorul Cocean.

Studiul profesorilor clujeni nu ia in calcul si economiile facute prin reorganizarea teritoriala, dar profesorul Pompei Cocean a precizat ca am putea vorbi de o economie de 50% din cheltuielile actuale.

 

Comentarii Facebook