Studentii clujeni fac greva generala joi si boicoteaza cursuri


Studentii clujeni intra in greva generala joi si nu se mai prezinta la cursuri, in semn de protest fata de Legea Educatiei Nationale. Studentii se solidarizeaza cu profesorii si protesteaza.

"Studentii au decis ca trebuie sa ia atritudine pentru ca modificarile care se aduc proiectului legii educatiei sunt minore si nu sunt consistente. Primul pas este solidaritatea cu sindicatele din preuniversitar, astfel ca nici noi nu vom merge la cursuri joi si daca nici aceasta masura nu va avea succesul scontat vom iesi in strada pentru a ne apara drepturile", a declarat pentru Stiri de Cluj.ro, Andrei Ciubuc, prefectul studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai".

Ciubuc a adaugat ca daca Legea Educatiei Nationale va fi promovata asa vor pierde pe durata vacantelor reducerile pe mijloacele de transport in comun local sau transport intern: auto, feroviar sau naval.

"Pana acum indiferent de vacante sau perioada de studii reducerea era prezenta, cu acele tichete de transport. Prin noua lege nu ar mai exista aceasta reducere si ne va afecta serios si multi studenti nu dispun de fonduri pentru a suporta aceste cheltuieli. Este incorect sa se aplice numai pe durata anului universitar si pe vacante nu", a mai spus Andrei Ciubuc, pentru Stiri de Cluj.

Prefectul studentilor din cadrul UBB Cluj a mai spus ca finantarea multianuala ii va afecta pe cei care vor sa se transfere, adica "un student care vrea sa se mute la alta universitate din diverse motive va trebui sa o faca dar pe un loc cu plata pentru ca locul pe care il ocupa spre exemplu la UBB ramane la Cluj. De asemenea, studentii nu vor mai fi reprezentati in forururile de decizie din universitati si vor avea numai de pierdut pentru ca nu vor sti ce se intampla si nu se vor putea apara", a mai spus Ciubuc.

Reprezentantii studenrilor au si alte nemultumiri:

- Impunerea limitei care ingradeste dreptul fiecarui student de a parcurge doi ani de studii
intr-un singur an;
- Lipsa flexibilitatii traseului educational;
- Absenta studentilor din consiliul de administratie al universitatii;
- Absenta studentilor ca reprezentanti in comisiile universitatii si in birourile de senat;
- Pierderea anumitor subventii, precum subventia individuala de cazare;
- Riscul crescut de pierdere a bursei deoarece aceasta depinde de unele concepte abstracte

La protest vor participa studentii de la Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica,(UT) Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF), si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (USAMV).

Comentarii Facebook