Ministerul Sanatatii pastreaza doar 5 spitale la Cluj, restul le transfera autoritatilor locale. Sanitas nu e de acord.

Ministerul Sanatatii va transfera 12 spitale din judetul Cluj catre autoritatile locale pana in iulie, potrivit unei proiect de hotarare de guvern. Sindicalistii se impotrivesc si spun ca, in unele localitati, administratiile nu au bani sa le sustina.

 

Potrivit proiectului facut Ministerul sanatatii, Consiliul Judetean ar trebui sa preia cinci unitati: Spitalul Clinic de Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie, cele de Recuperare si de Boli Infectioase, precum si Spitalul de Boli Psihice din Borsa. Consiliul local Cluj-Napoca va primi Spitalul Municipal, iar restul unitatilor medicale vor fi transferate catre administratiile de care apartin. Astfel cate un spital le vor reveni primariilor din Campia Turzii, Turda, Dej, Gherla, Huedin si Mociu.

 

Ministerul Sanatatii va avea in administrarea in judet doar 5 unitati: cele trei institute (Urologie, Transplant Renal si Inimii), care si pana acum erau administrate tot de minister, la care se adauga Spitalul Judetean si cel de Adulti.

 

Reprezentantii Ministerului sustin ca dupa descentralizare activitatea spitalelor se va eficientiza, asa cum reiese din datele unui proiect pilot aplicat deja in Bucuresti si Oradea. "ICM (Indicele Case Mix) a scazut usor la toate spitalele aflate in fazele pilot de descentralizare, DMS (Durate Medie de Spitalizare) a scazut la majoritatea, iar mortalitatea intraspitaliceasca a scazut la majoritatea spitalelor descentralizate", se arata in proiectul de hotarare de guvern.

 

 

 

"Pentru multe spitale, acest transfer ar constitui o moarte sigura. Sunt Consilii locale care nu pot asigura finantarea necesara", a declarat Stefan Roman, presedintele Sanitas Cluj. El sustine ca federatia a propus Ministerului amanarea pentru anul viitor a transferului sau realizarea lui etapizata, dupa ce va fi analizat fiecare caz in parte.

 

 

Comentarii Facebook