Reuniunea EUt+ la Cluj: Studenții UTCN vor studia din toamnă la universitățile membre ale Universității Europene de Tehnologie EUt+ - VIDEO


Rectorii și reprezentanții celor 8 universități membre ale Universității Europene de Tehnologie EUt+, proiect finanțat din fonduri europene, s-au reunit la Cluj-Napoca. 

Una dintre discuțiile abordate a fost cea a mobilității studenților de la învățământul de licență și masterat în cele 8 campusuri ale consorțiului, în vederea accederii la Diploma Europeană Unică. Din toamna anului 2022, studenții din cele 8 universități care compun Alianța EUt+ (Bulgaria, Irlanda, Germania, Spania, Cipru, Franța și Estonia) vor face schimburi de experiență, cu recunoașterea studiilor.

Prof. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, a vorbit despre o unică universitate tehnică la nivel european

Alianța EUt+ cuprinde universități tehnice din 8 țări europene, care au ca scop unirea celor 8 entități într-una singură, cu acoperire europeană.

Alianța cuprinde 8 universități, din Bulgaria, Irlanda, Germania, Spania, Cipru, Franța și Estonia. Alianța a luat naștere în 4 februarie 2020, chiar la Cluj.

Suntem la mijlocul implementării proiectului, care se derulează pe o durată de trei ani de zile, cu o finanțare de 5 milioane de euro. Suplimentar, fiecare alianță (n.red. sunt și alte universitți care s-au aliat) a mai primit de la Comisia Europeană încă 2 milioane de euro, care au fost investite în activități de cercetare. 

Scopul alianței este de a avea o singură universitate tehnologică, care, în viitor, să ofere aceste programe de inginerie, cu o diplomă comună”, a declarat rectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), prof. dr. Vasile Țopa. În pasul doi al proiectului, finanțarea primită va fi de 15 milioane de euro, dar condiția este de a fi rezolvate problemele pentru realizarea fuziunii universitare. 

Liderii celor 8 universități din EUt+ sunt la Cluj și sunt impresionați de UTCN

La Cluj, în această săptămână, s-au adunat 100 de reprezentanți ai celor 8 universități. Aceștia au vizitat facultățile UTCN, au vizitat institutele de cercetare ale facultăților și sunt impresionați de dotări și legăturile cu mediul de afaceri. 

Prof. Pierre Koch, directorul UTT - Universitea de Technologie din Troyes, și președintele EUt+, a spus că din toamna anului 2022, universitățile din cadrul Alianței, vor face schimburi puternice de experiență. 

Suntem foarte fericiți că avem UTCN în această alianță, pentru că este o foarte puternică universitate, cu standarde tehnologice foarte înalte. Alianța noastră este cea mai avansată din Europa, din punct de vedere al integrării lor într-o singură entitate. Sunt multe probleme de armonizare, dar lucrăm la ele. 

În iunie, ne vom întâlni cu comisarul european pentru Educație, la Bruxelles, pentru că vrem să arătăm dorința noastră de a fuziona.

Vom începe să creștem dramatic schimbul de studenți din luna octombrie 2022. De asemenea, vom dezvolta cinci centre de cercetare în domeniul științei datelor, nanotehnologiei, sustenabilității, tehnologiei și a culturii europene”, a spus acesta.

La Cluj impresionează legăturile solide dintre UTCN firme precum Porsche, Bosch și Emerson

Am văzut aici tehnologie de ultimă oră. Inginerie mecanică, testări pentru industria de profil. Am văzut tehnologia robotică pentru aplicații medicale sau diverse cercetări în nanotehnologie. În toate aceste domenii, UTCN are echipamente de ultimă oră și specialiști foarte bine pregătiți. Sunt mândru ca această universitate este prezentă în Alianță. Ați reușit să aveți cooperări cu sectorul privat, cu firme foarte puternice. Aș vrea să avem și noi companii europene în Troyes (Franța), dar la noi a fost un oraș specializat în industria textilă, care este în declin. Acum revine interesul, tocmai datorită prezenței acestei Alianțe în oraș, dar noi nu avem Porsche, Bosch, Emerson… Aici, la Cluj, este un ecosistem foarte interesant”, a mai adăugat președintele EUt+. 

La Cluj, rectorii și reprezentanții celor 8 universități au discutat și despre refugiații din Ucraina.

Rectorul UTCN, prof. dr. Vasile Țopa, a declarat că sunt deja 4 studenți din Ucraina, care au fost înmatriculați la universitatea clujeană. În plus, este posibil ca Universitatea Tehnică din Kiev să fie acceptată în Alianță.  

Comentarii Facebook