Prof. dr. Gheorghe Benga, clujeanul care a pierdut premiul Nobel, organizeaza primul Congres Mondial de Medicina la Cluj


Gheorghe Benga, clujeanul care nu a primit premiul Nobel cu toate ca a descoperit prima proteina canal pentru apa, numita ulterior aquaporina 1, organizeaza la Cluj primul Congres Mondial de Medicina.

Chimistrul Gheorghe Benga ar fi trebuit sa primeasca in 2003 premiul Nobel pentru chimie, dupa ce grupul condus de el a descoperit prima proteina canal pentru apa.
 
"Recunoasterea prioritatii noastre in aceasta descoperire si omiterea mea de la Premiul Nobel a fost recunoscuta de o mare parte a comunitatii stiintifice, de mass media  din Romania si din lume. Pentru a marca 25 de ani de la descoperire, am decis organizarea primului Congres Mondial pe aceasta tema, care de fapt este si primul Congres Mondial din Cluj-Napoca indiferent de domeniu, in 27-29 octombrie 2011, organizator principal fiind Fundatia 'Gheorghe Benga'", a declarat profesorul.

Gheorghe Benga este membru al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte Medicale, Presedinte al Fundatiei "Gheorghe Benga" si al Fundatiei OUTNOBEL.

 

"In 1986, impreuna cu Octavian Popescu si Victor I. Pop, Gheorghe Benga demonstreaza existen?a unei proteine-canal pentru apa in membrana celulara a globulelor rosii, pe care reuseste sa o detecteze cu ajutorul americanului Ross P. Holmes, de la Universitatea Illinois, care furnizeaza substanta necesara pentru detectarea acesteia. Descoperirea a fost publicata in anul 1986 in reviste internationale de specialitate (Biochemistry si European Journal of Cell Biology), impreuna cu descrierea modului in care aceasta proteina ar putea fi izolata si purificata, daca s-ar dispune de aparatura necesara.

in anul 1988 profesorul american Peter Agre descopera aceeasi proteina, pe care, dispunând de aparatura necesara, reuseste sa o izoleze si purifice. In studiul publicat in 1988 de Peter Agre, lucrarea profesorului Gheorghe Benga este mentionata in bibliografie. in 1992 Peter Agre publica un alt studiu, referitor la proprietatea aquaporinei de a transporta apa prin membrana celulara, in care profesorul Benga este omis din bibliografie.

in anul 2003 Premiul Nobel pentru Chimie li se acorda americanilor Peter Agre si Roderick MacKinnon, pentru descoperirile din domeniul canalelor membranelor celulare, astfel: jumatate din premiu lui Peter Agre (creditat de juriul Nobel pentru descoperirea canalelor pentru apa), si jumatate din premiu lui Roderick MacKinnon (creditat de juriul Nobel pentru studiile asupra structurii si mecanismelor canalelor ionice)", potrivit Wikipedia.

Comentarii Facebook