Producătorii care au fost la Zilele Recoltei se plâng că au achitat o taxă de 1000 de lei. „Oamenii vor să cumpere produse autohtone la prețuri ACCESIBILE”


Prețurile în cadrul evenimentelor organizate la Cluj de administrația locală și județeană cresc, iar clujenii nu mai fac față la pretențiile de „oraș de 5 stele”. Se pare că administrația locală a modernizat Platoul Sălii Sporturilor doar ca să mai încaseze niște bani de la comercianții clujeni, lăsându-i pe locuitorii municipiului să „compenseze” ei prețurile halucinante la produsele locale expuse acolo.

„Era o vreme când Zilele Recoltei însemnau aprovizionarea cu legume pentru iarnă la prețuri accesibile, într-o atmosferă de sărbătoare mai degrabă necăutată, spontană.

Cred că acest lucru nu s-a schimbat. Oamenii vor să cumpere produse autohtone, la prețuri accesibile, de la producători locali, din apropierea Clujului. 

Dar la târgul de azi, mulți dintre clujenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că în toată feeria festivalieră, prețurile au ajuns mult prea piperate ca să mai cumpere legume și fructe în cantități ca pentru iarnă. 

De partea cealaltă, producătorii care au participat la târg prin asociația Produs de Cluj ne-au spus că au avut de achitat o taxă de participare de 1000 de lei pentru cele trei zile, la care s-au adăugat, bineînțeles, și alte costuri. 

Ca să revenim la un târg care este mai mult despre fond și mai puțin despre formă, producătorii locali și consumatorii trebuie să aibă posibilitatea să se întâlnească într-un cadru mai accesibil, mai flexibil și mai echitabil, atât pentru unii cât și pentru alții. 

Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de: 

- piețe volante săptămânale în toate cartierele orașului

- de o verificare atentă a certificatelor de producători și de controale pe teren, astfel ca la tarabe să ajungă producători locali, nu samsari și, mai ales, 

- facilități acordate producătorilor autentici, care să se reflecte și în prețul produselor.

Sunt soluții de bun simț, firești și la îndemână, pe care le-am propus și le vom propune în continuare administrație locale”, a transmis Alexandra Oană, consilier local.

Ziua Recoltei a avut loc la Cluj-Napoca în 22-24 septembrie, dar părut a fi mai mult „Ziua profitului”. Sărbătorile din ultimii 2 ani nu seamănă deloc cu cele de acum câțiva ani, când erau făcute și pentru oameni. 

Citește și: Prețuri uriașe la Ziua Recoltei de la Cluj! Trebuia să fie o sărbătoare pentru oameni, dar e ”Ziua Profitului” - FOTO

Comentarii Facebook