O parte din energia electrică folosită de studenții din căminele UBB va fi produsă cu ajutorul panourilor solare. Investiția ajunge la 6,4 milioane de lei


Căminele UBB din Hașdeu vor fi dotate cu panouri solare, din bani europeni. Investiția se ridică la 6,5 milioane de lei.

Astfel, Căminele Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) își vor putea produce o porțiune din energia electrică necesară folosind panourile fotovoltaice care vor fi montate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană câștigat de UBB.

Proiectul prevede creșterea eficienței energetice prin generarea de energie verde care să deservească cantina și căminele UBB din campusul universitar Hașdeu. 

Proiectul este finanțat de Ministerul Energiei (ME) în calitatea sa de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare (MEFM). 

Concret, proiectul câștigat de UBB prevede:

  • realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de 1.02245 MW și un factor de capacitate de 13.02%, pe clădirile UBB cu o suprafață totală de 12.593 mp;
  • generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 713,7814 tone CO2 anual în medie pe durata de viață a investiției (20 ani);
  • promovarea resurselor regenerabile;
  • obținerea unei producții totale de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viață a investiției (20 ani);
  • obținerea unei producții medii de energie electrică din surse solare de 1,166.50MwH/an.

„Acest proiect vine să reconfirme, dacă mai era nevoie, importanța pe care noi o acordăm constant studenților, implicării în comunitate și protecției mediului. UBB și-a asumat de câțiva ani programul strategic „UBB Goes Green”, o direcție cheie privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”, ceea ce a dus și la organizarea în UBB a Catedrei UNESCO în Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 Proiectul va fi implementat până în data de 31 decembrie 2026 și are o valoare totală eligibilă de 6.462.159,31 RON și cofinanțare 0.

Acesta a fost depus și câștigat de UBB în cadrul apelului de proiecte cu titlul „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice” din cadrul P1_OS1_Creșterea capacității de producere a energiei din surse regenerabile, în vederea atingerii obiectivelor din Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. 


Comentarii Facebook