”Niciodată nu am știut cum e să fii iubit de părinți…” - Povestea unui băiat abandonat de părinți și găsit în Gara Cluj


Povestea copiilor care ajung în sistemul de protecție al statului român sunt de multe ori dramatice. Sunt și cazuri care reușesc să stea pe picioarele lor, dar povestea de mai jos este una ce poate fi îndreptată pe drumul cel bun.

Robert Isztoica, student de la Facultatea de Drept din Cluj, care a plecat din centrul de la Gherla și acum studiază și la facultatea de asistență socială din cadrul UBB Cluj, și reprezentant al Asociației Prioritatea Întrajutorării Copilului Instituționalizat, a relatat povestea tristă a băiatului găsit în Gara Cluj. Asociația lui se ocupă cu și despre copiii și tinerii proveniți din centrele de plasament din România.

Am dat de un băiat, la gară așteptând trenul Gherla-Cluj. Acest băiat mă cunoaște de ani buni. 

Din păcate a luat o decizie mai pripită și a ieșit din centru de plasament mai repede decât trebuia... Mai exact este vorba despre un băiat care la vârsta de 7 ani împreună cu frățiorii lui au fost dat în grija sistemului de protecția copilului de către părinții lor. 

Băiatul acum are 7 clase și este pe străzi din păcate... 

Dacă merge la tatăl înapoi moare de frig, iar dacă se întoarce la mama lui îl pune la oi toată ziua... Când l-am văzut astăzi la gară a venit și m-a salutat respectuos.  L-am salutat înapoi și am lăsat o pauză și apoi l-am luat cu bunătate lângă mine și am discutat despre problemele lui. Mi-a spus că nu are loc de muncă, nu mai merge la școală, nu are unde locui și că stă pe străzi. Dar cel mai trist lucru pe care l-am auzit de la el a fost cuvintele acestea: ”Niciodată nu am știut cum e să fii iubit de părinți…” ....iar aceste cuvinte cel puțin pe mine mă pune pe gânduri foarte serios să îl ajut cum și cât pot de mult…”, ne-a relatat Isztoica.

Băiatul și-ar dori să ajungă frizer, dar are nevoie de ajutor. ”Până aici este ceva drum pentru a se materializeze acest lucru. Și anume unde să locuiască, un loc de muncă, mâncare, haine, papuci, produse igienico-sanitare și mai ales să fie ȘCOLARIZAT. 

Fac un apel public atât Primăriei Cluj, prin DASM, să poată să fie îndrumat să beneficieze de programul plata chiriei din partea Primăriei Cluj, dar și de un proprietar care dorește cât mai repede să-l ia sau să ne ia pe amândoi împreună si stăm în chirie împreună iar chiria să fie asigurată de către Primăria Cluj prin programul menționat mai sus. 

Mi-a promis că se va ține de școală și dorește să meargă la lucru”, a mai adăugat Robert Isztoica. 

Baiatul are 17 ani și este foarte harnic, serios și ambițios. 

Vreau să am grijă de el și să-l îndrum să se întoarcă la școală și să-și găsească ceva de lucru. I-ar place mult dacă ar putea lucra la o frizerie unde să mai învețe și meseria de frizer. 

Vă cerem ajutorul public și respectuos să veniți în ajutorul asociației noastre. 

Are nevoie pentru început de niște haine bune și noi, de mâncare, de produse igienico-sanitare, unde să stea o perioadă de tranzit până vom găsii un proprietar care dorește să ne ia în chirie pe amândoi. 

De asemenea își dorește foarte mult un loc de muncă. 

Apelăm la ajutorul dumneavoastră pentru că Dumnezeu cred din toată inima va trimite din nou oameni de bine la locul și momentul potrivit”, a mai completat Robert Isztoica. 

Acesta a dat ca număr de contact telefonul 0744182559, unde poate fi ajutat.

Cine este Robert Isztoica

Studentul clujean care a părăsit centrul de plasament Gherla, la 23 de ani, și își caută chirie a fost la un pas de a fi ajutat de o femeie darnică.

Mi-a scris o doamnă stabilită în Germania: te duci acolo, iei cheile și folosești apartamentul până te stabilizezi ca lumea! La o zi după ce am postat pe Facebook, m-am trezit într-un apartament cu condiții de lux, ultracentral”, a povestit Robert Isztoica pentru Libertatea.

Dar nu vreau să profit de ea, că nu acesta e scopul meu. Eu vreau să fiu liber și să mă duc mai departe cu demnitate. M-am lovit de foarte multă stigmatizare și discriminare, am avut parte de multă batjocură și bătaie, ca orice tânăr care a trăit la casa copilului. Acum vreau să-mi văd de studii și să-mi refac relația cu familia mea, cu mama mea, să pot ierta pentru că am fost abandonat”, a adăugat tânărul.

Cluj - Tânărul care a ieșit dintr-un centru de plasament și își caută chirie, uimit de bunătatea unei femei: ”Ia cheile! E un apartament ultracentral”

Comentarii Facebook