Mii de bunici din România nu au văzut niciodată marea și nu au avut niciodată o vacanță: „Niciodată nu am fost. Da cine și unde să mă ducă?”


Fie la mare, fie la munte, sau chiar în străinătate, zeci de mii de români se bucură anual de concediu, sau măcar de o scurtă vacanţă. Însă, există şi o parte a României, nevăzută, aceea în care oamenii în vârstă nu au văzut niciodată nici măcar litoralul Mării Negre.

Mai mulți reporteri de la Antena 3 CNN au ieşit pe stradă și i-au întrebat pe bunicii care locuiesc la sat când au fost ultima dată în concediu și unde.

Ooooo, nu am mai fost de când eram copil”, „N-am fost niciodată. Nici până la mănăstire la Tudor Vladimirescu n-am putut să ajung”, „Acum vreo 30 - 40 de ani, cred că la mare”, sunt răspunsurile mai multor bătrâni care au fost întrebați când au fost ultima dată în concediu.  „Niciodată nu am fost. Da cine și unde să mă ducă?”, a răspuns un bărbat de 60 de ani, la fel și unul de 54. „Nici nu mai știu când. La mare”, a mai spus o femeie de 68 de ani. 

Sunt unii bătrâni, mai norocoși, care au copii care i-au dus cel puțin odată într-un concediu. „Anul trecut am fost la munte”, „Aaaa, da, am fost și eu la mare, în România, vara trecută”, „Aaaa, vacanță. Dar nu vă pot spune. În fiecare an mă duc. În toată țara asta..Ultima dată la Putna, la mănăstire” au mai spus trei bătrânei. 

De vină pentru această mentalitate sunt anii de comunism 

Anii de comunism ne-au furat acest exercițiu, de a călători, cel puțin în străinătate. Oamenii de vârstă medie și mai mult, povestesc mai mult de călătoriile în România. A călători și vacanța este un criteriu care spune foarte mult despre nivelul de trai și calitatea vieții. Avem 48% populație în mediul rural și știm cum arată nivelul de trăi în mediu rural. Populația de 65 de ani, și peste, a urcat cu aproape trei procente în ultimii 10 ani. Ne putem da seama ce așteptări avem în domeniul turismului, din partea românilor”, a precizat sociologul Ionela Șufaru, potrivit Antena 3 CNN.


Comentarii Facebook