Poliția Animalelor Cluj NU sancționează abandonul, dar cheamă voluntarii la declarații. Povestea unui cățeluș rănit i-a înfuriat pe clujeni


Iubitorii de animale ajung la disperare din cauza indiferenței autorităților. De fiecare dată când încearcă să apeleze la autorități pentru a-și ajuta prietenii patrupezi răspunsurile sunt aceleași: „nimic” sau “nu avem treabă, nu este o urgență”. Este și cazul unui câine găsit cu o fractură de femur pe stradă, care a fost dus de doi clujeni la cea mai apropiată clinică pentru a fi tratat. Acolo voluntarii au aflat că de fapt, cățelul nu era maidanez. Proprietarul a fost contactat, însă acesta a zis că nu are câine și că ar fi oricum hoinar. Poliția Animalelor ridică din umeri, nu se ocupă de așa cazuri că „n-ar fi o urgență”, așadar câinele rămâne în grija voluntarilor, în timp ce proprietarul nu și-a asumat responsabilitatea pentru el. 

CE SPUNE POLIȚIA ANIMALELOR C ND SESIZAM UN ABANDON? - Serie noua - 

Zice ca “nimic” sau “nu avem treaba, nu este urgentă”. 

Acum câteva zile ajut o domnișoară drăguță și implicată să prindem și să transportăm un caine cu fractură de femur la cea mai apropiată clinică, caz tipic. Caine lăsat pe strada sau maidanez, lovit de mașină, probabil. Noroc ca nu era paralizat. 

Bun. Are chip. Medicul suna simpaticul proprietar, care bolborosește ceva și spune ca nu are câine, că este oricum hoinar. Închide telefonul. 

- Ce ma fac cu câinele? Unde il ținem postoperator, doua săptămâni, până vin harnicii polițiști?

- Plătesc eu operația, fac sesizare scrisă și peste doua săptămâni vin funcționarii și il pun in brațe simpaticului proprietar? 

- Cum sa nu, ii fac nemernicului și curățenie acasă!

- Sun la Poliția animalelor. Nimic, închis. Sun la 112. Zice de la dispecerat doamna simpatica (pe buna dreptate) că nu poate face mai mult, ca prietenii noștri de la poliția animalelor nu se pot ocupa, nefiind urgentă, dar spălându-se ei pe mâini, să se ocupe poliția locală (care nu poate sancționa abandonul, decât maxim lipsa sterilizării. Și aia niciodată!). 

Nu este vorba de dus la ecarisaj un caine abandonat și bolnav, care se poate revendica imediat și căruia pe urma sa i se facă felul sau sa îl găsim în copac, precum amărâții de acum o săptămână.

Mulțumesc domnișoarei implicate, Paula, Clinicii Veterinarius și lui FB, care nu ma lasă sa dau tag!

P.S. Atunci când vecinul își bate joc de câinele din lanț facem plângere scrisă, pe mail, aceea nu este urgență, dar acum era altceva. Nu avem pretenții absurde de la polițiștii ăștia!”, a scris Claudiu Olenici, pe un grup de Facebook dedicat protecției animalelor din Cluj.

Poliția Animalelor nu a sancționat proprietarul indiferent, dar i-a chemat pe voluntari la declarații extra

Câteva zile mai târziu, Claudiu a revenit cu alte informații referitor la acest caz. Deși a contacta Poliția Animalelor, câinele zace tot în boxa cabinetului veterinar, iar clujeanul a fost chemat la declarații. 

POLITIA ANIMALELOR NU SANCȚIONEAZĂ ABANDONUL, DAR NE CHEAMĂ LA DECLARAȚII EXTRA. Vă amintiți cazul câinelui cu fractura la picior, abandonat și refuzat apoi de proprietar? Ei bine, după două săptămâni de când am sesizat Poliția animalelor, drăguțul de el tot în boxă la cabinet zace și nu a venit nimeni să-l gestioneze, măcar din punct de vedere legal. Sunt chemat la declarații… pentru că trebuie un pic frecați voluntarii și că ceva nu o fi clar. Dar de câine nu ne pasă.”, a scris Claudiu pe același grup. 

Comentarii Facebook