Marș împotriva CREMATORIULUI la Cluj! Circa 70 de oameni au mărșăluit - FOTO

 

Circa 80 de clujeni au mărșăluit împotriva crematoriului uman din Mănăștur. 

 

La acțiunea au participat locuitori ai cartierului Mănăştur, preoţi şi reprezentanţi ai Fundaţiei ”Părinţi clujeni”. Marșul a pornit din fața Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăştur. 

 

Atitudinea pe care o luăm este şi creştinească dar şi civică, împotriva crematoriului care se doreşte a fi ridicat în Mănăştur. Biserica Ortodoxă este împotriva incinerării, având în vedere faptul că, în Biblie, se spune ”pământ suntem şi în pământ ne vom întoarce” adică omul trebuie înhumat, nu incinerat. Noi, preoţii, se alăturăm unui demers civic, al locuitorilor din Mănăştur, cel mai mare din municipiu. Dacă tot se doreşte să fie construit un crematoriu, să fie în afara municipiului, la 30 de kilometri, nu la 35 de metri de prima casă”, a spus preotul paroh al Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, Dan Hognogi, preotul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăştur. 

 

Considerăm că această sentință nesocotește drepturile consacrate de legislația europeană, în Constituție și în alte legi, referitoare la un mediu sănătos. În zonă există unități de educație care au peste 5.000 de elevi, iar sănătatea acestora riscă să fie grav afectată, dacă acest crematoriu va fi pus în funcțiune. Activitatea acestui adevărat ”Auschwitz de Cluj” va avea un impact deosebit de grav asupra întregului oraș, prin noxele nocive emise. Potrivit unor studii, mişcarea aerului în municipiu se face de la vest la est, asfel încât noxele se duc spre centru şi afectează şi alte cartiere”, a declarat Emil Şteţco, preşedintele unei asociaţii de proprietari din zonă.

 

Participanții la marș s-au oprit la Primăria Cluj-Napoca și la Prefectura Cluj.

 

Firma RDK Cremation, cea care a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca pentru că a suferit un prejudiciu de 200.000 de euro prin rezilierea contractului pentru construirea crematoriului din Mănăștur, a câștigat o primă luptă în instanță cu municipalitatea. 

 

Procesul a fost deschis de aceast[ firmă, după ce Consiliul Local Cluj-Napoca a decis rezilierea contractului de construire a crematoriului.

 

Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză firmei care vrea să construiască un crematoriu în Mănăștur

Comentarii Facebook