Ludovic Orban, răspuns vag privind relaxările de la 1 iulie: Totul depinde de evoluția răspândirii virusului


Premierul Ludovic Orban nu a dorit să dea un răspuns clar privind măsurile de relaxare din 1 iulie, acesta precizând că numărul mare de infectări cu noul coronavirus și distribuția lor în toată țara sunt îngrijorătoare.

Astfel, implementarea unor noi măsuri de relaxare depinde de evoluția răspândirii virusului. 

Etapa de relaxare vine numai in condițiile în care se înregistrează nivelul previzionat al răspândirii virusului (al evoluției cazurilor de infectare - n.red.). 

Deocamdata, desi masurile au fost foarte prudente, în trepte, la 15 zile, încă avem un număr mare de infectări.

Și ceea ce este îngrijorător este că numărul de persoane infectate este distribuit în aproape toată țara, deci virusul este prezent în toate județele. De aceea trebuie să luăm măsuri rapide, va trebui ca toate organele de cotnrol sa fie mobilizate la maximum”, a declarat premierul, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, conform realitatea.net.

Relaxarea depinde de evaluare. Impactul relaxărilor se realizează la la 9-10 zile (după măsura de relaxare - n.red.). În funcție de evoluție, vom anunta ce alte relaxari urmeaza”, a explicat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a mai precizat și că nu poate spune dacă redeschiderea restaurantelor se va face de la 1 iulie: „Nu pot să dau raspuns in momentul de față”.

Ultimele măsuri de relaxare au fost luate la 15 iunie. Printre acestea se numără renunțarea la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, autoizolarea obligatorie la venirea din țările cu coeficient de răspândire sub 5 a coronavirusului, condiția fiind ca durata de ședere să nu depășească 14 zile. În plus, sunt permise activitățile fizice desfășurate în grupuri de câte 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era până la acel moment. Piscinele exterioare au fost redeschise și a fost reluat și tratamentul balnear. Au fost redeschise Loteria, casele  de pariuri și jocuri de noroc, dacă acestea prezintă un risc epidemiologic scăzut. 

Comentarii Facebook