Festivalul Drepturilor Copilului ”Pentru cucerirea drepturilor noastre!”

 

Festivalul Drepturilor Copilului, eveniment unic până în prezent în România, este organizat și în acest an de FONPC.

 

Parteneri la acest eveniment sunt Ambasada Franţei în România, Reprezentanţa UNICEF, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Canadei si Fundaţia Parada.

 

Aflat la a III-a ediție, Festivalul Drepturilor Copilului, a fost organizat la Cluj de Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj în parteneriat cu Institutul francez din România, Direcţia regională Cluj-Napoca. Festivalul a fost organizat în perioada 7 – 11 Decembrie la nivelul a patru școli din Cluj-Napoca, adresându-se unui număr de 100 de elevi. Prin proiectul propus ne-am dorit să implicăm elevi și cadre didactice care să fie promotori și beneficiari ai unei acțiuni centrate pe educarea, informarea și diseminarea importanței drepturilor copilului.

 

În acest sens, au fost implementate 3 actiuni: prima acțiune Mos Craciun vine pentru toți copiii! a avut ca și protagoniști 25 de elevi ai Colegiului Național „Emil Racoviță” care, în spiritul voluntariatului și a responsabilității sociale, au oferit cadouri de Craciun unui nr. de 25 elevi mai puțin norocoși, care provin din familii sărace din Cluj-Napoca.

 

Momentul a fost marcat de colinde, sensibilitate și speranță în sufletele celor 50 de elevi implicati in cadrul actiunii.

 

Ce-a de-a doua acțiune: Atelier de lucru privind promovarea și protecția drepturilor copilului s-a evidențiat prin interesul și deschiderea participanților, elevi și cadre didactice ai școlii de Arte și meserii SAMUS, care pe de o parte s-au regăsit în temele abordate iar pe de altă parte și-au dorit sa fie promotori ai acestor drepturi. Atmosfera a fost caracterizată de  implicare, toleranță, înțelegere și mai ales sensibilitate a elevilor  față de subiectul propus. 

 

Filmul pentru „Pentru cucerirea drepturilor noastre!” a fost punctul de inspirație al elevilor Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, care, în cadrul atelierului de lucru din data de 11 decembrie, au reușit să surprindă drepturilor copilului în culori și forme, astfel încât să transmită celorlalți în acest mod profunzimea și importanța drepturilor copilului. Cu această ocazie,  Institutul Cultural Francez a dedicat în cadrul festivalului CLAP o zi a drepturilor copilului, promovând prin filme deosebite valorile de viața ale copiilor, nevoia lor absolută de acceptanță, respect, încredere și apartenență. Lucrările tematice realizate de elevi în cadrul acestui atelier de pictură sunt expuse pana la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul Festivalului CLAP în holul cinematografului Mărăști. 

Acest festival a avut ca și parteneri locali Biblioteca Județeană Octavia Goga, Colegiul Național Emil Racoviță, Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea, Școala de Arte și Meserii SAMUS, CRDEII. Pe toată durata desfășurării festivalului partenerii implicați au fost deschiși. iar fără contribuția și aportul lor, acești copii nu ar fi avut prilejul de a beneficia de informații si cunoștiinte în ceea ce privește drepturile lor.

Comentarii Facebook