Eniko Vincze, candidat la functia de rector al UBB Cluj: Femeile sunt la "firul ierbii" in conducerea universitatii


Eniko Vincze, candidat la functia de rector al UBB Cluj, reclama faptul ca femeile nu sunt bine reprezentate in functiile de conducere ale universitatii.

"Chiar daca in comunitatea academica a UBB procentul dintre femei si barbati este echilibrat (45%/ 55%), in functiile de conducere femeile sunt reprezentate slab, observandu-se totusi ca de-a lungul anilor s-a inregistrat o imbunatatire in acest sens. In momentul de fata, in structurile de conducere predomina barbatii - 82% la nivel de rectorat, 73% la nivel de decanate, si 65% la nivel de departamente, prezenta femeilor in conducerea la 'firul ierbii', fiind deci, mai mare decat la nivelele mai inalte. La facultatile de litere, psihologie, sociologie si asistenta sociala (unde numarul cadrelor didactice femei este mai mare) se inregistreaza cele mai echilibrate rapoarte F/B din acest punct de vedere.

Raportul intre numarul de femei si barbati este cel mai inegal la cadrele didactice cu grad de profesori in defavoarea femeilor, dar el este disproportional si in cazul asistentilor, in randurile lor prevaland femeile. La unele facultati, unde numarul de femei este mai mare decat cel al barbatilor, (ex litere, psihologie) raportul de gen la gradul didactic profesor este mai echilibrat, dar avem si caz (stiinte economice) in care, in pofida raportului dintre femei si barbati de 123/105, in totalul de cadre didactice afisate printre profesori regasim doar 5 femei fata de 28 de barbati", a precizat Eniko Vincze, potrivit democratieubb.ro.  

Comentarii Facebook