De ce nu se prezintă nimeni pentru postul de IT-ist de la Primăria Cluj-Napoca. Dau cu piciorul la 10.000 de lei?


Chiar dacă Bucureşti se află pe primul loc în materie de salarii, fruntaşul salariilor din domeniul  IT  este Clujul. Un angajat din domeniul IT câştigă mai mult în companiile din Cluj faţă de cele din capitală.

Primăria din Cluj-Napoca a lansat la începutul lunii februarie un post în domeniul IT, oferta salarială fiind de 10.000 de lei brut (2.000 de euro). Deşi salariul oferit este considerat unul relativ mare printre clujeni, nici un candidat nu s-a prezentat pentru a ocupa acest post. Refuzul unui salariu care reprezintă un vis frumos pentru mulţi români, s-a datorat salariilor mult mai mari din sectorul privat al domeniului IT din Cluj. 

"Nu am reuşit să atragem pe nimeni din IT. Căutam un specialist în digitalizare pe un salariu lunar de 10.000 de lei/brut, dar nu s-a prezentat nimeni”, a recunoscut Emil Boc, potrivit Adevărul.ro.

Suntem oraşul cu cea mai mare concentrare de IT-işti pe metru pătrat din Europa. IT-ul este industria care dă slujbele viitorului şi de aici vin locurile de muncă bine plătite. Inovarea şi IT-ul reprezintă o forţă puternică”, a confirmat  Emil Boc.

Chiar dacă salariile în sectorul privat al domeniului IT sunt foarte ridicate, această creștere a avut o influență directă și asupra proprietăților imobiliare din oraș, costurile imobiliarelor fiind cele mai ridicate din România. Costul vieții în Cluj este la același nivel cu al Bucureștiului, chiar dacă restul salariilor, cu excepția domeniului IT, sunt mai mici decât în Capitală, potrivit unui articol Click.ro

Citeşte şi: Niciun IT-ist nu vrea să se angajeze la Primăria Cluj-Napoca. 10.000 de lei nu sunt de ajuns pentru IT-iștii clujeni

IT-ul din Cluj are cele mai salarii din România

Clujul a depășit Capitala la salariul mediu al unui IT-ist de la începutul anului 2021. Fenomenul este explicat prin numărul redus de specialişti în Cluj, raportat la cererea mare din partea companiilor. Chiar dacă municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare concentraţie de IT-işti din ţară, cererea companiilor din domeniu este mult mai mare. Tomai datorită cererii mari din domeniu cât şi a costurilor de trai ridicate cerinţele candidaţilor sunt mari şi astfel se justifică diferenţa de salariu dintre un specialist clujean şi unul din capitală, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), citate de ZF.

Salariile oferite pentru poziţiile din domeniul IT variază între minimul de 2.000 de euro net în cazul unui manager în domeniul financiar şi poate să ajungă la peste 4.500 de euro. Printre beneficiile celor care aplică pentru aceste poziţii se numără asigurarea medicală, tichete de masă, asigurare de viaţă şi de accident sau deconturi pentru transport.


Comentarii Facebook