Cluj - Actorul Emanuel Petran intră în greva foamei. Fostul director al Teatrului PUCK susține că e victima politicienilor UDMR


Fostul director al Teatrului Puck, actorul Emanuel Petran, va intra în greva foamei și acuză constituirea unei conspirații care îl vizează pe el. 

De mai bine de doi ani de zile, prin niște decizii contrare legislației, dosare făcute la comandă și hotărâri judiciare partinice, fără voia mea, am fost târât într-un univers kafkian, de care doar auzisem că ar fi posibil, dar nu credeam că ar putea să mi se întâmple mie. 

Gestul pe care îl voi face și despre care voi vorbi mai jos nu se datorează faptului că nu mai sunt managerul Teatrului de Păpuși Puck. Nu m-am născut și nu voi muri manager. El se datorează turnurii aberante pe care  „întâmplările” pomenite mai sus au luat-o și  problemelor grave care au derivat din acestea.

Prima problemă gravă este modalitatea conducătorilor Consiliului Județean Cluj, vicepreședintele Vakar Istvan și președintele Alin Tișe de a conduce și gestiona scandaluri și plângeri, provocate în fapt de către apropiați ai lor, abuzuri și campanii denigratoare pe facebook, cu implicații extrem de grave asupra imaginii și persoanei mele, atât ca persoană publică, cât și în justiție, asupra angajaților Teatrului de Păpuși Puck și asupra instituțiilor județene pe care le conduc, în general. Este de la sine înțeles, dacă la Teatrul de Păpuși fac asemenea lucruri, este clar că aceasta este modalitatea de a conduce în toate instituțiile. De altfel, s-au făcut schimbări forțate a majorității managerilor din departamentul Cultură, din subordinea Consiliului Județean Cluj, departament aflat sub conducerea vicepreședintelui Vakar Istvan, cel care este și vicepreședinte UDMR Cluj. Manageri care își făceau foarte bine treaba, după cum arată notele date tot de către comisii conduse, culmea, tot de către Vakar Istvan, au fost schimbați, deși notele nu indicau deloc acest lucru. Toate acestea arată că este o politică a UDMR, având acceptul președintelui Tișe, de a înlocui persoanele care, deși își fac foarte bine treaba, nu pot fi „convinse” de a face mult mai mult decât permite legea pentru minoritatea maghiară. Și nu pot fi convinse să spele bani din acele instituții. Întrebarea este de ce președintele Tișe sprijină acest demers?

O altă problemă este impactul existențial, social și emoțional pe care  atacurile, dosarele la comandă, hotărârile  și tratamentele abuzive, le-au avut asupra mea și a familiei mele și care continuă și astăzi, cu toate că am atras de nenumărate ori atenția că înțeleg ce se întâmplă și nu pot să fiu de acord cu asta.

O altă problemă extrem de gravă este implicarea unor judecători de la Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj în influențarea proceselor în folosul conducătorilor politici și a celor care au inițiat aceste procese, scopul final fiind înlăturarea mea, obținerea prin hotărâri trucate a unor sume de bani publici din bugetul statului și obținerea de control politic necondiționat asupra instituțiilor subordonate Consiliului Județean și asupra oamenilor din județ.

Ca urmare a evenimentelor care mi s-au întâmplat, datorită faptului că aceste evenimente au avut un impact existențial și emoțional fantastic asupra mea și a familiei mele, datorită faptului că acum un an, când am înțeles amploarea atacurilor concertate asupra mea și rețeaua ocultă prin care acestea se vor desfășura, pentru faptul că am prezis cu martori ce se va întâmpla, nu pentru că aș avea calități de medium, ci pentru că am descoperit, fără să vreau, doar din dorința de a mă apăra, o rețea  care slujește interese financiare, politice și administrative  de grup, interese care nu au   de-a face cu legalitatea, cu bugetul public și cu nevoile cetățenilor, datorită faptului că aceste evenimente oculte se întâmplă în continuare implacabil fără să se țină cont de avertismentele mele și neavând nicio legătură cu adevărul sau dreptatea, miercuri 3 mai, 2022 orele 08, voi declara: GREVA FOAMEI!”, a explicat Petran, într-o scrisoare publică.

Petran susține că împotriva lui s-a pus în mișcare un mecanism prin care se dorește eliminarea lui. El a spus că a consultat și un psihiatru, care i-a pus diagnosticul ”tulburare depresivă cauzată de stres”. ”Având în vedere ce mi se întâmplă de 2 ani, nu este de mirare deloc.  Acest stres, mi-a fost produs de către cei care mi-au făcut dosare false aranjate în justiție și care prin situația creată m-au făcut să trăiesc sub spectrul de a-mi vinde casa pentru a plăti datoriile ce ar fi rezultat dacă pierdeam procesele, m-au făcut să mă simt ca într-o menghină, fără ieșire. Situația și starea mea de supărare continuă pe care o aveam, s-a transmis, din păcate, părinților mei, bolnavi și în vârstă, lucru care le-a grăbit moartea. Cum este să-ți vezi părintele murind și ultimele lui gânduri să fie la necazurile tale și nu la faptul că trece dincolo? Au văzut cum mă chinui, deși încercam să ascund asta, fără să poată face nimic care să mă ajute, știind că sunt nevinovat fiindcă, profesori fiind, știau ce au crescut. Adică, au plecat neîmpăcați dincolo din cauza problemelor mele. Pe care nu le-am generat eu. Este de mirare că am fost stresat?

Pe lângă asta, telefonul meu și viața mea au fost în permanenta urmărire a cuiva. Mi s-a spus de către cineva că în momentul când unui manager i se deschide dosar, automat el intră în atenția SRI. Se pare că mi-au acordat cam multă atenție, dar o să povestesc despre asta la momentul oportun”.

Petran îl acuză pe vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, că ar conduce tot show -ul

Eram manager la Teatrul de Păpuși Puck de 7 ani. În acest timp reușisem să stabilizez instituția, obținusem 6 premii internaționale, foarte multe premii naționale, în ultimii 3 ani făcusem export de cultură românească și clujeană la peste 20 de festivaluri internaționale, realizasem la Cluj două festivaluri stradale după viziuni proprii, renovasem instituția din temelii, adică eu și colegii din instituție culegeam roadele muncii noastre de șapte ani.

Totul a început cu un an înainte de expirarea celui de-al doilea mandat al meu ca manager la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca. 

Eram la Izmir, Turcia, la Festivalul de păpuși „Kukla Gunleri” unde fusesem învitat ca manager și director de festivaluri.  Împreună cu mine erau vicepreședintele Consiliului Județean Vakar Istvan, șeful meu direct de la Cultură și regizorul Vadas Laszlo.  Acesta din urmă venise cu noi după o rugăminte adresată de către el vicepreședintelui Vakar Istvan, care mă rugase să-l luăm și pe Vadas pentru că sunt prieteni și pentru ca acesta, fiind regizor, să-și facă relații artistice în Turcia. Mai era și Marius Gocan, colegul meu de la Teatrul de Păpuși, cel care conducea mașina teatrului. Seara, după cină, mergeam la unul dintre noi în cameră și la un pahar de bere sau vin, discutam diverse. Într-una din seri, discuția dintre noi ajunge la relația români-unguri ardeleni, discuție care prinde o notă de tensiune. La reproșurile că ar trebui să ajut mai mult zona maghiară, că ar trebui să învăț maghiară, să mă aplec mai mult asupra culturii maghiare, replic ceva de genul, că „fiind manager la o instituție  din România, mă apropii de zona maghiară atât cât îmi permite legea și slavă Domnului, legea permite”. Începe o discuție în maghiară între vicepreședintele Vakar și Vadas Laszlo, în care păreau foarte supărați. După aceea  lucrurile se calmează ca din senin și nu mai discutăm în timpul deplasării de loc despre acel incident sau despre acel subiect.

După aceea, iar ca din senin, după câteva luni, ca la comandă, încep evenimentele ciudate să se întâmple:

1. Sunt dat în judecată de către Amalia Pecican  șefa secției române la aceea dată, pe jumătate unguroaică și prietenă de familie cu Vadas Laszlo și partenera sa de viață, Reka Csuros, pentru hărțuire la locul de muncă, unde se cer daune de 39000 de euro, totul pornind de la un avertisment, prin dosarul 586/117/2019. 

2. Reka Csuros,  la acel moment șefa secției maghiare, merge martoră în acest proces deși publică pe facebook lângă o poză de-a mea unde spune: persoana pe care o urăsc din inimă. Instanța, contrar legilor, o acceptă ca martor.

Reka Csuros, este cea care face rost de bani de la Fundația Bethlen Gabor, filiala Cluj, unde lucrează și prin manevre oculte ține banii din asociațiile unde aceștia intră sub control, deși ceea ce face contravine legii. De exemplu,  beneficiar al unuia dintre proiecte pe fonduri Bethlen Gabor era Teatrul Puck, iar intermediar Asociația Apropo din care ea nu face parte. Dar prin emailul de mai jos, adresat secției maghiare la plecarea din teatru, se vede cum le zice verde în față că de fapt ea este cea care va gestiona banii, care ar avea următorul traseu:

a) Banii, 15.000.000 de forinți, aproximativ 45000 de euro, vin dintr-un proiect de la Fundația Bethlen Gabor Budapesta.

b) Aceștia vor fi derulați prin Asociația Apropo din Cluj, președintele asociației fiind Urmanczi Eugen, cel care împreună cu Vadas Laszlo, partenerul ei de viață mi-au făcut trei dosare pentru discriminare. 

c) Beneficiar ar fi trebuit să fie Teatrul de Păpuși Puck, secția maghiară. 

d)  Asociația Apropo dorea să doneze teatrului materiale de 2000 de euro

e) Banii vor fi controlați de Reka Csuros, ea fiind angajata Fundației Bethlen Gabor, filiala Cluj. 

f) Ea și partenerul ei de viață cu care are un copil, Vadas Laszlo, sunt și cetățeni maghiari.

3. Pe site-ul soțului Amaliei Pecican, profesorul universitar Ovidiu Pecican ( cei doi fiind prieteni de familie a cuplului Csuros-Vadas), cunoscut militant pentru regionalizarea țării, apar la vremea respectivă postări cu personalități culturale și istorice maghiare. Nu sunt șovin, întreaga mea activitate spune acest lucru și am un străbunic maghiar, dar în situația dată aceste postări spun ceva. Spun că cei doi, au căutat să intre în grațiile UDMR și odată ce aceștia au dat liber la atacuri împotriva mea, imediat s-au executat și ca să arate că sunt loiali, au făcut acele postări. Ceea ce arată și prin acest lucru legătura dintre ei”.

Între cei acuzați apare și deputatul UDMR, Csoma Botond

Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, mă invită la el în birou la o întâlnire cu președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond. Deși nu eram angajatul UDMR-ului, din respect față de Vakar Istvan, șeful meu direct de la Consiliul Județean, mă duc. Timp de 30 de minute Csoma Botond a făcut presiuni asupra mea să semnez proiectul din fondurile Bethlen Gabor, argumentul lui fiind că acesta este legal, fiindcă este avocat și știe acest lucru. Excedat de insistențele lui, pentru a înlătura orice dubiu, i-am replicat că ”Acel proiect este refuzat prin hotărâre de Consiliu Administrativ al Teatrului Puck unde sunt și maghiari, hotărâre peste care eu ca manager nu pot trece. Chiar  dacă mă dați afară, nu am cum să semnez trecând peste hotărârea Consiliului Administrativ acea colaborare, care mă poate băga la pușcărie.

După această replică, lucrurile s-au calmat ca prin farmec, cei doi au ieșit afară 5 minute, s-au întors și ca și cum nimic nu s-a întâmplat, m-au asigurat că ei nu vor să facă presiuni asupra mea și că totul este în regulă. 

Martore la faptul că toți trei am fost în biroul domnului Vakar, sunt cele trei      secretare din hol și condica de la poartă unde ne-am semnat atât eu cât și Csoma Botond.

La evaluarea mea pentru anul 2020 și pentru evaluarea de final de mandat, ca manager, am avut aceeași comisie de evaluare care m-a notat și în primii șapte ani, formată din doi maghiari, membrii marcanți ai UDMR Cluj, vicepreședintele UDMR Cluj, Vakar Istvan și responsabilul cu cultură al UDMR Cluj, Iuliu Szep și directorul Operei Române Cluj, Florin Estefan. Această  comisie care m-a notat an de an, timp de 7 ani, cu note între 9,17 și 10, fraudează evaluarea și contrar tuturor realizărilor, evidențelor și rapoartelor depuse îmi dau nota 8,87 care nu-mi mai permite să continui ca manager, contrar tuturor rezultatelor instituției”, a mai spus Emanuel Petran.

Acesta a vorbit și despre plângerea depusă la CNCD, prin care a fost acuzat că îi discriminează pe actorii maghiari din Teatrul de Păpuși, plângere care a fost respinsă.

Emanuel Petran va intra în greva foamei în 3 mai, în Piața Unirii. 

Comentarii Facebook