Cantaretii bisericesti, pusi sa alunge cersetorii din fata catedralei din Piata Avram Iancu


Conducerea Mitropoliei Clujului ii foloseste pe absolventii de teologie, care sunt acum cantareti bisericesti, pe post de "gardieni" si ii pune sa alunge cersetorii din fata catedralei mitropolitane din Piata Avram Iancu.

Cei noua cantareti bisericesti sustin ca li s-a impus sa faca ture de cate cinci ore in fata bisericii, sa pazeasca intrarea si perimetrul din zona scarilor. Tinerii teologi sustin ca li s-a pus in vedere sa isi dea demisia, daca refuza "insarcinarea".

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat pentru Stiri de Cluj ca problema cersetorilor, care activeaza in zona catedralei mitropolitane, a fost semnalata chiar de credinciosi, dar ca autoritatile nu au dat raspunsuri "concrete" de rezolvare a problemei.

"Am facut apel catre Primarie, Politie si Jandarmerie, dar rezultatul este acelasi pentru ca nu am gasit intelegerea de care aveam nevoie. Oamenii ne-au spus ca sunt agasati de acesti cersetori. Raspunsurile primite de la autoritati nu au fost concrete. Astfel ca este de datoria noastra sa ne organizam ca, in perimetrul bisericii, sa nu mai fie cersetori. Am trecut in fisa postului angajatilor pe functiile de cantareti bisericesti si ingrijitori sa ia masuri impotriva cersetoriei. Cantaretii bisericesti muncesc numai cateva ore pe saptamana, duminica si in sarbatorile legale, nu au un program bine precizat. Ii organizam sa stea in fata bisericii pentru a fi o prezenta care sa descurajeze acest fenomen", a spus Ivanov.

Acesti cantareti bisericesti primesc de la stat un salariu minim pe economie, dar trebuie sa lucreze 40 de ore pe saptamana. "Pentru a justifica aceste ore am decis sa ii impartim in ture de cateva ore in fiecare zi. In mare parte acestia sunt absolventi de teologie si au o misiune in cadrul bisericii. Acum isi dovedesc si loialitatea fata de biserica", a mai precizat Ivanov.

Un cantaret bisericesc castiga lunar un salariu de circa 700 de lei.

 

Comentarii Facebook