Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului dezaprobă gestul de profanare a Sinagogii din Cluj-Napoca

 

Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului, în numele întregii comunităţi creștine, dezaprobă actul de profanare a Sinagogii Neologe din Cluj-Napoca.

 

Condamnăm gestul care nu face cinste unui oraș precum Clujul, primitor cu străinii, unde auzi pe stradă vorbindu-se în mai multe limbi, unde studiază tineri de pe mai multe continente și unde educația ar trebui să aducă mai multă toleranță și respect pentru toate comunităţile de credință.

 

Clujul este şi trebuie să rămână o metropolă a multiculturalităţii etnice şi  pluralităţii confesionale, fiind situat la confluenţa culturală şi spirituală a lumii răsăritene cu lumea latină. Prin istoria sa, prin cultura, dar mai ales prin Bisericile și comunitățile de credință, care îl fac unic, Clujul este o imagine în mic a Europei religioase. Aici trăiesc de secole ortodocşi, catolici, greco-catolici, reformaţi, unitarieni şi luterani, alături de evrei într-o bună convieţuire, fiind până astăzi un exemplu pentru întreaga Europă”, precizează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

 

Arhiepiscopia Clujului lansează un mesaj de toleranță. ”De aceea nu putem rămâne indiferenți la mesajele ce au murdărit un lăcaș sfânt și au adus atingere nu doar comunității evreiești, ci și creștinilor, care respectă marea tradiţie religioasă iudaică şi mai ales imensa jertfă pe care evreii nevinovaţi au făcut-o în faţa extremismului şi a intoleranţei oarbe.

 

Prin mesajul nostru facem un apel la toleranță și bun simț și ne exprimăm speranța că valorile Clujului, precum: conveţuire, multiculturalitate şi pluriconfesionalism, toleranţă şi spirit irenic vor rămâne neatinse de nicio formă de ură sau extremism”, se mai arată în mesajul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Clujului.

 

Cluj: Pe Sinagoga din Cluj au apărut inscripții antisemite: ”Holocaust never happened”

Comentarii Facebook