"Teparul" care a vandut Hotelul Continental desi era retrocedat, trimis in judecata


Omul de afaceri din Alba, Cristian Dorel Tamas, cel care a vandut Hotelul Continental din Cluj desi era retrocedat, a fost trimis in judecata.

Tamas, administratorul SC Ardeleana SA, va fi judecat pentru o lista intreaga de acuzatii: inselaciune cu consecinte deosebit de grave, doua infractiuni de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, in forma continuata, delapidare, in forma continuata si doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Alaturi de Cristian Dorel Tamas a fost trimisa in judecata si Doina Scutea, decanul Baroului Alba, care este acuzata de complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii DNA au mai trimis in judecata pe Anca Gherman, notar public, acuzata de complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata si Catalina Crinela Pop, administrator SC Monoprod SRL Alba-Iulia, si Rasu Soare, administrator al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, ambii acuzati de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Anchetatorii au mai trimis-o in judecata si pe Angela Delia Soare, asociat al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba-Iulia, acuzata de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au mentionat ca "la data de 14 mai 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristain, in calitate de administrator al SC ARDELEANA SA si o societatea comerciala din Cluj Napoca au incheiat un antecontract de vanzare cumparare cu privire la vanzarea hotelului 'Continental' din acelasi oras. Pretul tranzactiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitata suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenta urmand a fi platita la finalizarea vanzarii. Cu aceasta ocazie, Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari imprejurarea ca, in cursul anilor 2001 si 2003, fata de imobilul ce facea obiectul antecontractului au fost demarate procedurile de retrocedare in baza Legii 10/2001 de catre Colegiul Reformat Debretin si separat de catre Eparhia Reformata din Ardeal. De asemenea, inculpatul Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor cumparatori inclusiv faptul ca proprietarul imobilului, SC ARDELEANA SA, isi asumase obligatia de a inchiria locuri de parcare de la Primaria municipiului Cluj Napoca, obligatie care ar fi revenit cumparatorilor dupa perfectarea vanzarii".

Doia Scutea, decanul Baroului Alba, a participat la negocierea contractului alaturi de Tamas Dorel Cristian si s-a dat drept avocatul SC Ardeleana, desi nu avea aceasta calitate. "Le-a creat reprezentantilor firmei ce intentiona sa cumpere hotelul convingerea ca imobilul nu are probleme juridice si ca aspectele consemnate in Cartea Funciara corespund situatiei reale. Dupa incasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienta ilicita a acestei sume, inculpatul Tamas Dorel Cristian si-a insusit suma totala de 702.750 lei sub pretextul ca plateste salariile a doi angajati si a achitat un credit in suma de 1.488.406 euro", au mai scris procurorii DNA in rechizitoriu.

Celelalte persoane trimise in judecata l-au sprijit pe Tamas in alte afaceri ilegale.

"Independent de faptele prezentate mai sus, in cursul anului 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristian, impreuna cu inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) si Pop Crinela-Catalina, persoane apropiate inculpatului Tamas Dorel-Cristian, au pus in practica un mecanism financiar prin care au indus in eroare reprezentantii Bancii Comerciale Romane - Sucursala Alba pentru ca Tamas Dorel Cristian sa obtina beneficii materiale in mod injust.

In concret, societatile comerciale reprezentate de inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina incheiau in mod fictiv antecontracte de vanzare – cumparare a unor imobile aflate in proprietatea lui Tamas Dorel Cristian si pentru care obtineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. intrucat respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obtinute din inchirierea lor sau din comercializarea unor marfuri. in acest scop, Tamas Dorel Cristian le-a pus la dispozitie inculpatilor Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina doua antecontracte de vanzare cumparare fictive si un contract de inchiriere. Contractul de inchiriere a fost intocmit in fals de inculpata Gherman Anca si avea ca obiect inchirierea unuia dintre imobile de catre biroul sau notarial.

Dupa ce creditele in valoare totala de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate si banii erau incasati de inculpatul Tamas Dorel-Cristian, inculpatii Soare Angela-Delia, Soare Radu si Pop Crinela-Catalina nu mai finalizau vanzarile iar firmele pe care le reprezentau intrau in insolventa sau in faliment.

De asemenea, in perioada mai–decembrie 2008, inculpatul Tamas Dorel-Cristian, in calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, si-a insusit nejustificat suma totala de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societatii.
Banca Comerciala Romana s-a constituit parte civila cu suma de 116.901.866,66 lei reprezentand prejudiciul efectiv produs si beneficiul nerealizat.

Expert Insolventa SPRL Hunedoara, in calitate de administrator judiciar al SC Ardeleana SA Alba-Iulia, a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 2.047.292,48 lei reprezentand prejudiciul efectiv produs de catre inculpatul Tamas Dorel-Cristian prin insusirea sumelor de bani din patrimoniul societatii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor cladiri si terenuri apartinand inculpatului Tamas Dorel Cristian si SC ARDELEANA SA", se mai arata in documentul citat.

In 26 mai 2011, procurorii anticoruptie au retinut-o pe avocata Doina Scutea pe o perioada de 24 de ore, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a interzis sa paraseasca tara pe un termen de 30 de zile, eliberand-o.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Tamas Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile.

 

Citeste si...

Hotelul Continental din Cluj, o teapa de zece milioane de euro

Comentarii Facebook