Un pacient infectat cu HIV, vindecat complet în urma unei operaţii: „Celulele imune ale pacientului au fost complet înlocuite”


Un bolnav de HIV s-a vindecat după o intervenţie chirurgicală şi nu mai are nici urmă de virus în organism.

Acesta este un nou caz oficial de vindecare de HIV după un transplant de măduvă osoasă: „pacientul de la Dusseldorf”, arată un studiu publicat luni în Nature Medicine. Doar două cazuri de vindecare similare au fost descrise până acum în publicaţii ştiinţifice: pacientul din Berlin în 2009 şi pacientul din Londra în 2019.

Acest al treilea pacient a primit un transplant de celule stem pentru a trata o formă de leucemie, apoi a putut să-şi întrerupă tratamentul antiretroviral împotriva HIV”, a explicat consorţiul internaţional IciStem.

În analizele lor, cercetătorii nu au găsit particule virale, nici rezervor viral activabil, nici răspunsuri imune împotriva virusului în corpul acestei persoane, în pofida încetării tratamentului timp de patru ani. Pacienţii vindecaţi au toţi în comun o situaţie foarte particulară. Ei sufereau de cancer de sânge şi au beneficiat de un transplant de celule stem care le-a reînnoit profund sistemul imunitar.

Donatorul lor a avut o mutaţie rară a unei gene numite CCR5, o mutaţie genetică cunoscută că împiedică HIV să pătrundă în celule. „În timpul unui transplant de măduvă osoasă, celulele imune ale pacientului sunt complet înlocuite cu cele ale donatorului, ceea ce face posibil ca marea majoritatea celulelor infectate sa dispară”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Este o situaţie excepţională când toţi aceşti factori coincid pentru ca acest transplant să fie un dublu succes în vindecarea leucemiei şi a HIV” a precizat cercetătorul, potrivit agerpres.ro.


Comentarii Facebook