Reacțiile adverse sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin: „Este un fenomen întâlnit la toate vaccinurile care au rapel”


Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o conferință de presă, că reacțiile adverse sunt mai frecvente după a doua doză, pentru că organismul are deja un nivel de anticorpi preformați, însă a subliniat că este un fenomen întâlnit la toate vaccinurile care au rapel.

Reacții adverse frecvente după rapel

După doza de rapel, organismul este mai reactogen. Organismul, având deja un nivel al anticorpilor preformați, va identifica proteina care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție adversă. Sunt reacții adverse comune, cunoscute, anticipate. Este un fenomen care se întâlnește la toate tipurile de vaccin care are doză de rapel”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai adăugat că nu este recomandat tratament preventiv pentru eventuale reacții la vaccin, ci dacă o persoană are febră sau umflături, poate fi recomandat pentru aceasta antitermic sau antiinflamator, după caz.

De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 2.489 de reacții adverse, cele mai multe fiin generale și locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic, deși 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacții alergice.


Comentarii Facebook