Bomba calorică din pachetul pentru şcoală. Pizza, hotdog și energizante: „Am încercat să renunț, am avut dureri de stomac”


Un hotdog și un energizant. Așa arată în ziua de astăzi un pachet „la modă” în rândul elevilor. Deși pare să aibă puține ingrediente, un singur hotdog are de trei ori cantitatea de sare recomandată pe zi pentru un copil, iar consumul de fast food poate fi devastator pentru un organism în creștere, atrag atenția medicii. 

10 lei o felie de pizza şi un suc sau 14 lei trei hotdogi. E greu să te decizi ce să îți cumperi mai ales când şi vitrinele cu produse de patiserie sunt pline cu foietaje aburinde. Oricare ar fi alegerea, tot nu e una sănătoasă. Iar când demodatul pacheţel pentru şcoală este înlocuit cu bani de către părinţi, tentaţia e şi mai mare. Chiar şi dacă ştiu riscurile, elevii schimbă greu gustarea plină de E-uri.

Când am timp să-mi fac acasă mănânc câte un sandwich, dacă nu, un baton sau ceva de genul. Nu prea mănânc consistent când sunt la școală”, spune un elev. În unele cazuri, meniul este completat de o băutură energizantă. 

Am încercat să renunț în ultima perioada la energizante, cafele, că am avut anumite dureri de stomac. E destul de greu să renunți, noi suntem obișnuiți și să dormim puțin”, spune o elevă, citată de Observator

Alimentele nocive dau dependenţă

Vina nu este însă doar a lor. Deşi legea interzice vânzarea alimentelor-pericol pentru sănătatea copiilor, nimeni nu le pune piedici comercianţilor care fac profit la poarta şcolii. Iar consumul zilnic al acestor produse este devastator pentru copii, spun medicii. De exemplu, un energizant are 500 de calorii, o bombă dulce pentru organism care creează dependenţă. „Sunt foarte multe calorii, crește glicemia în timp se produce un hiperinsulinism pentru că se depune grăsimea la nivel abdominal. El duce la prediabet și chiar diabet zaharat, iar sucurile acidulate deshidratează”, spune medicul specialist Iuliana Petrișor. 

Cum ar trebui să arate un pachet sănătos pentru elevi 

Cum arată totuşi un pachet sănătos pentru elevi? Un fruct alături de un sendviş cu pâine neagră, o şuncă de calitate şi neapărat legume ar trebui să facă diferenţa, spun nutriţioniştii. 

O altă soluţie ar fi programul „Masa caldă”. Deşi numărul şcolilor incluse a crescut la 450, şi în acest an, unele n-au putut beneficia de program din cauza licitaţiilor întârziate. Un astfel de meniu costă 15 lei şi conţine o chiflă, produse din carne sau brânzeturi, legume şi un fruct.

Sursa foto: Captură video - Observator

Comentarii Facebook