Gripa, COVID-19 și infecțiile respiratorii de sezon: Cum se manifestă și cum ne putem proteja


Țara noastră a înregistrat un număr foarte mare de cazuri de gripă în ultimele săptămâni, peste media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice, astfel că autoritățile au declarat stare de alertă epidemiologică

Gripa este o infecție virală foarte contagioasă care afectează pasajele aeriene ale plămânilor. Aceasta provoacă febră ridicată, dureri musculare, tuse și alte simptome. Este una dintre cele mai severe și frecvente boli virale ale sezonului de iarnă. Gripa este determinată de virusul gripal, care are trei tipuri: A, B, C.

Boala (gripa) este foarte contagioasă și poate atinge proporții epidemice.

În plus, se înregistrează în continuare și numeroase cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2, și au fost confirmate, de asemenea, primele cazuri de „flurona” în țara noastră — persoane infectate concomitent cu virusul gripal și coronavirus, potrivit medicilor de la MedLife. 

Citește și: Flurona a făcut prima victimă din România. Anunțul medicilor în cazul unei paciente cu dublă infecție: COVID și gripă

O nouă tulpină de COVID-19: The Kraken

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat o nouă subvariantă de coronavirus, care derivă din varianta Omicron și este numită oficial XBB.1.5. Tulpina a dobândit 14 noi mutații la proteinele spike ale virusului și transmite mult mai repede decât celelalte tulpini, dar pare să fie mai puțin periculoasă decât primele variante ale coronavirusului. Cazuri au fost înregistrate în 29 de țări, dintre care 13 doar în Europa. Și în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken. Medicii de la Matei Balș spun însă că, cel puțin pentru moment, nu au fost descoperite diferențe între Kraken și Omicron.

Citește și: Cât de periculoasă este „Kraken”, o altă mutație COVID-19 produsă de combinația a două variante

Diferențele dintre simptomele date de Virusul Gripal, infecțiile respiratorii de sezon (răceala) și COVID-19

simptome gripa.PNG

Cum ne protejăm de COVID-19, de Virusul Gripal și de infecțiile respiratorii (răceala)

simptome gripa 2.PNG


Comentarii Facebook