UBB Cluj va ”planta” o clădire pe spațiul verde de lângă Radio Cluj. Acolo va fi facultatea de Matematică - FOTO


Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a aprobat construirea sediului Facultății de Matematică pe spațiul verde de lângă Casa Radio, de pe strada Donath. Proiectul este mai vechi, dar până acum a fost respins. De această dată a trecut pentru că s-a redus din înlțimea clădirii. 

Obiective preconizate a fi atinse: realizarea unei construcții cu regim de înălțime 2S+P+2E în care sa funcționeze Facultatea de Matematică și Informatică, realizarea a unui amfiteatru de 120 de persoane, 6 laboratoare, 4 săli seminar (30 persoane), zona administrativă cu o sală de consiliu, secretariat, oficiu și birou decan, birouri doctoranzi, birouri cadre didactice, spațiu tehnic, arhivă și grupuri sanitare”, se arată în documentația arhitecților.

Infrastructura propusă a subsolurilor prezintă o retragere de 1 m față de limitele laterale ale parcelei, excepție făcând latura sud-vest, cea spre strada Donath ce prezintă o retragere de 3.60 m față de limită. Parterul clădirii este retras față de stradă creând o mică piațetă urbană spre domeniul public, care este protejată de etajele superioare ce depășesc planul parterului. Retragerea parterului față de aliniament este de 10m. Retragerea etajelor superioare este de 5 m. Se propune retragerea tuturor nivelurilor supraterane cu 6.20 m față de limita nord-estică, min. 6 m față de limita nord-vestică, 6.20 m față de limita sud-vestică și minim 5 m față de limita sud-estică, excepție făcând parterul care spre stradă, pe latura sud-estică se retrage cu min. 10 m”.

În februarie 2021, primarul Emil Boc era de acord să se ridice această clădire, dar arhitecții s-au opus. ”Vin arhitecţii de la urbanism şi spun că nu poate să construiască UBB-ul facultate de Matematică în Grigorescu. Bun, staţi un pic. Ei sunt, totuşi, parte fundamentală în strategia oraşului. Adică oraşul ăsta e pentru profit numai pentru cei care nu împart sau şi pentru universităţi, care ne dau şansa de a avea noi toţi bani pe termen mediu şi lung din investiţiile care se atrag.

Din acest punct de vedere am fost şi voi fi un susţinător fără echivoc al universităţilor clujene. Nu am fost eu acolo în momentul ăla, că ieşea cu scântei şi mai mari. Partea de universităţi trebuie susţinută fără echivoc. România există în primul rând prin UBB la capitolul ăsta. Nu e în regulă cu înţelegerea priorităţilor”, a declarat Emil Boc, după ce proiectul a fost respins în 2021.

Terenul pe care vrea să construiască UBB Cluj un sediu pentru Facultatea de Matematică Informatică a fost cumpărat cu 350.000 de euro de la un proprietar care l-a revendicat și obținut în instanță. Societatea Română de Radiodifuziune - Radio România a fost notificată în 2019, în momentul vânzării, dar suma cerută a fost considerată prea mare și instituția a renunțat la dreptul de preempțiune. 

UBB Cluj vrea de ceva vreme să construiască pe acel teren, dar fără succes. Cel puțin până acum.

Conform unor surse contactate de Știri de Cluj, reprezentanții Societății Română de Radiodifuziune - Radio România sunt mulțumiți cu actuala situație, pentru că exista pericolul să apară chiar și un bloc pe terenul de lângă clădirea Radio Cluj din Grigorescu. 

Capture1.PNG

Capture2.PNG

Capture3.PNG

Comentarii Facebook